930 x122 grota rece

26 mai

VOTĂM PENTRU CASA NOASTRĂ

Votăm pentru casa noastră. Peste exact o lună suntem chemați din nou la urne. Pentru două voturi care, la prima vedere, par inutile și nu merită să-ți pierzi nici măcar un minut din prețioasa zi de duminică, zi care probabil va fi însorită și numai bună pentru grătare sau așteptare în trafic la întoarcerea de pe Valea Prahovei sau de la mare.

Citiți și: Exit-poll: Rezultate de ultimă oră!

Primul, și cel mai important, este votul pentru Parlamentul European, acolo unde vom trimite 32 de cetățeni care să ne reprezinte atunci când se iau deciziile care vor modela Europa de mâine. Nu mai pare inutil, nu? Păi nici nu este, pentru că, dacă ați urmărit cât de cât ceea ce se întâmplă în lume în ultima perioadă, ați văzut probabil că deciziile statelor, oricât de mari și de puternice ar fi ele, au mai mereu tendința de a se baza pe negocierile cu alte state sau grupuri de state.

Nici Trump sau Putin, cât de mari și de tari ar fi ei, nu mai iau decizii cruciale fără să negocieze în prealabil cu alții. Iar Parlamentul European reprezintă nu mai puțin de 28 de state, care însumate înseamnă cea mai bogată jumătate de miliard de pământeni. Iar deciziile de acolo se traduc în condiții mai bune de viață pentru noi, europenii, dar și în bune afaceri pentru restul lumii, prin tratatele comerciale votate de europarlamentari. Și dau aici doar un singur exemplu, tratatul cu Canada, care înseamnă multe afaceri bune de ambele maluri ale Atlanticului, dar și eliminarea vizelor pentru noi și pentru bulgari atunci când mergem în vizită la canadieni. Inutil de menționat faptul că niciun guvern român n-a reușit acest lucru, pentru că i-a lipsit mereu puterea în negociere. Pentru că, așa cum am aflat încă de pe vremea lui Cuza, unde-s doi, puterea crește. Darămite unde-s 28.

Citiți și: Lasconi, out!

În plus, dacă te uiți la ce discută europarlamentarii, schimbările climei, educație, mobilitatea forței de muncă, facilitarea comunicațiilor, reducerea inegalităților, observi că sunt chestiuni un pic diferite față de preocupările Parlamentului nostru național, interesat doar de scăparea unui singur cetățean de pușcărie.

Al doilea vot, chiar dacă nu la fel de important, este cel la referendumul pentru justiție, anunțat de președintele Iohannis. Vor fi, pe buletinul de vot, două întrebări, nu foarte complicate, zic eu, care ne cer părerea despre reducerile de pedepse pentru corupție și despre ordonanțele de urgență în domeniul justiției.

Par chestii mai degrabă tehnice, dar e bine să ne amintim cât de mult s-a vorbit despre ele în anii de când am votat să ne conducă un condamnat penal, care, firește, nu are altă preocupare decât scăparea propriei persoane de închisoare, cu orice risc, inclusiv cel al scoaterii noastre din lumea civilizată.

Ambele voturi de pe 26 mai sunt cruciale, pentru că votăm pentru casa noastră comună, Europa, pentru avantajele de care ne bucurăm pentru că suntem parte a acesteia și mai ales pentru păstrarea lor, în condițiile unui asediu concentrat al celor care nu vor ca Europa să fie puternică, în frunte cu Putin și Trump.

Și alegerile, și referendumul vor arăta ce fel de Românie ne dorim să avem, una europeană, civilizată și dreaptă sau una feudalizată și întoarsă din nou cu fața spre estul de la care ni s-au tras atâtea rele în ultimul secol.

În încheiere, o recomandare: intrați pe https://www.thistimeimvoting.eu/ și urmăriți filmul de lansare a campaniei electorale pentru alegerile europene de anul acesta. Vă va convinge mai mult decât orice text scris pe tema asta.

Kaia 555×222
HerasMed (570 x 90 px)