NOR CURIER 930X122

sens giratoriu

Greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu

Greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu

Citiți și: Amendă uriașă pentru șoferii care fac asta!

Un număr mare de șoferi interpretează greșit regulile din sensul giratoriu și consideră că au prioritate în mod eronat, ceea ce duce la producerea unor accidente și sancțiuni din partea Poliției.

Odată cu dezvoltarea infrastructurii, sensurile giratorii au evoluat și pot fi acum dotate cu 2, 3 sau chiar 4 benzi de circulație.

Citiți și: Atenție, șoferi! Se dă amendă pentru așa ceva!

Cu toate că aceste benzi sunt circulare, șoferii sunt obligați să respecte aceleași reguli ca și în cazul drumurilor drepte.

Greșeala pe care o fac cei mai mulți șoferi în sensul giratoriu

Acest lucru înseamnă că trebuie să semnalizeze atunci când trec de pe o bandă pe alta și să se încadreze doar după ce acordă prioritate celor aflați pe acea bandă.

În ciuda menținerii regulii generale a sensului giratoriu, pot exista acum și alte reguli suplimentare.

De exemplu, cei care se află pe banda cea mai apropiată de mijlocul giratoriului (zona centrală) trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate șoferilor aflați pe banda din dreapta lor atunci când doresc să iasă din sensul giratoriu.

Codul Rutier, actualizat chiar în 2023, prevede la Art 107, pct. 1.1 că ”în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”

Practic, atunci când ne aflăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și vrem să ieșim, dăm semnal dreapta, ne asigurăm că nu circulă altă mașină pe banda 1 și apoi părăsim giratoriul, urmând să ne încadrăm tot pe banda 2.

Detalii, AICI

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

8 comentarii

  • Mircea Voinescu spune:

    Dacă ești pe banda 2 și trebuie să ieși, semnalizezi dreapta și acorzi prioritate celui de pe banda 1 și încetinești sau chiar oprești.
    Păi nu se face în sens o aglomerație de nedescris?! Întreb și eu ca șoferul…

  • Mircea Voinescu spune:

    Cu cât se modifica mai mult regulile în sensul giratoriu, cu atât mai multe nereguli pentru șoferi

  • un sofer pieton spune:

    Nene Mircea, nu este modificata legea in giratoriu, asa a fost mereu, matale nu prea le ai cu condusul.

  • Mircea Voinescu spune:

    Nene șofer pieton uită-te bine ce am scris…unde ai văzut că am scris că s-a modificat legea.
    Dar te întreb și eu de ce ești după șofer, pieton…înseamnă că matale nu prea le ai cu condusul.

  • Dz spune:

    Avem cei mai prosti conducători de la președinte la ministerul de interne care dau legi anapoda au încurcat regula sensului giratoriu banda de la bordura merge înainte și la dreapta iar cea de la mijlocul sensului înainte și la stânga trb sa te încadrezi din timp acum e un balamuc in sens fiecare poate schimba direcția cum vrea iar dacă nu vezi colegul care intra cu viteza in sens și nici nu are experiența se întâmpla tamponări nedorite

  • Sorin spune:

    jos la craiovei spre urcare razboieni daca pui o camera lasi pietoni o gramada de soferi dar pe langa lipsa neacordarii mai vine la pachet si vorbitul la telefon dar o parte din vina o are administratia care nu face marcajrle corespunzatoare si sterse si prost gandite si mai si lipsa de control sau a camerelor video deci politie zero.

  • Gigi spune:

    Doar s-a explicat pentru bizoni și cei cu permis de Pitești!
    Tot așa trebuia procedat și înainte de modificare, intri în sens dai prioritate, te incadrezi pe benzi pentru viraj ca la oricare intersecție, la ieșire dai semnal, când treci de pe o bandă pe alta te asiguri și dai prioritate celor care circulă pe banda aia, apoi ieși!
    Nu poți ieși, mai dai o tură, că nu te dor roțile, ai prioritate față de cei care vor să intre, poți schimba ce bandă vrei, ieși frumos de pe b1 fără conflicte!

  • Gheorghe Constantinescu spune:

    legea este simpla ,trebuie aplicata :înainte de a intra în sensul giratoriu ,selectezi bandă pe care vrei sa continui,dacă ești pe B1 este obligatoriu la dreapta sau înainte,dacă ești pe b2 mergi înainte sau faci stingă ,schimbarea benzii in sens se face cu semnalizare și asigurare ……

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90