Donaris 930 x 122

doina argeșului

REGELE NAIULUI ARGEȘEAN (VIDEO)

Ionuţ Cîrstea are 24 de ani și este născut în satul Brătești din comuna Albeştii de Argeş. A absolvit Facultatea de Muzică a Universității Pitești, iar acum este profesor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti şi naist în ansamblul Dorul şi în orchestra Doina Argeşului. Dragostea faţă de nai a căpătat-o încă de mic copil. A crescut pe muzica maestrului Gheoghe Zamfir, pe care mai târziu l-a avut profesor. Turneele prin Europa încă de la vârsta de 13 ani, zecile de premii obținute, participările la numeroase concursuri și rezultatele remarcabile ale copiilor pe care i-a îndrumat sunt cartea de vizită a unui naist excepțional. Printre zecile de premii câștigate se numără şi locul 2 la Festivalul Naţional Mamaia și locul 1 la Festivalul „Maria Lătăreţu” și Festivalul „Chindia”.

Citiți și: Piteștiul de aici și Piteștiul de peste Prut se întâlnesc de 1 decembrie!

De unde ai pasiunea pentru nai?

-Tatăl meu mi-a transmis această pasiune. Avea acasă muzică numai cu Gheorghe Zamfir. Numai Zamfir ascultam! La opt ani tata mi-a cumpărat primul nai din bambus.

Citiți și: Video – A început demolarea blocului construit ilegal în Pitești

Ce a urmat apoi?

-Tata m-a ajutat foarte puţin, practic să scot primele sunete. Apoi, din clasa a cincea, am ajuns, prin intermediul profesorilor Gheorghe Piele şi Gelu Ciuculescu, să studiez naiul la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea. După aceea am urmat Liceul de Artă „Dinu Lipatti” din Piteşti şi Facultatea de Muzică.

Când au apărut primele rezultate?

-La 13 ani am avut primele turnee în Europa alături de orchestra de cameră a liceului din Râmnicu Vâlcea. Apoi în clasa a VIII-a am ocupat locul întâi la Olimpiada Naţională de Muzică, după care în clasele a XI-a şi a XII-a am obţinut din nou acelaşi rezultat.

Spune-mi un moment de neuitat de care ai avut parte!

-Am avut onoarea să îl întâlnesc pe maestrul Gheorghe Zamfir. Era visul meu din copilărie! În cadrul Vacanţelor Muzicale, găzduite de Piatra Neamţ, l-am avut profesor timp de două săptămâni. Bucuria a fost şi mai mare la olimpiada din 2009, în ziua în care am împlinit 18 ani: am câştigat premiul întâi la Olimpiada Naţională de Muzică, iar preşedintele juriului a fost chiar maestrul Gheorghe Zamfir.

Care a fost cel mai emoţionat moment din cariera ta de până acum?

-Au fost mai multe… Prima repetiţie în cadrul orchestrei Doina Argeşului, primul concert cu Filarmonica Piteşti, premiul întâi înmânat de maestrul Gheoghe Zamfir sau primul spectacol susţinut de elevii mei…

Cum îmbini activitatea de profesor cu cea de naist?

-Este uşor fiindcă îmi place foarte mult ceea ce fac! Problema e că nu prea mai am timp liber. Cu orchestra am numeroase spectacole în ţară şi în străinătate, iar la şcoală trebuie să mă ocup de copii, care şi ei au rezultate remarcabile.

Îți doresc să ai succes în continuare!

-Mulțumesc!

[555x222px]Destinatia_Ideala_Toamna_ePitesti

Comentarii

Donaris 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441