pizzeria sapori  930 122

ion popa

SENATORUL_ION_POPA_AUGUST_2013

USL A MINȚIT CU NERUȘINARE! ION POPA DĂ REPLICA ÎNTR-UN INTERVIU CU CĂRȚILE PE FAȚĂ

USL se laudă că macroeconomic stăm bine. Dar macroeconomie pun românii pe masă? Cu macroeconomie își plătesc facturile? USL a mințit. În opoziție a vituperat împotriva exploatării gazelor de șist și a exploatării aurului de la Roșia Montană. Acum, la putere fiind, susține proiectele respective. De unde această schimbare radicală? Sunt întrebări la care a încercat să răspundă pentru ePitești copreședintele USL Argeș, senatorul liberal Ion Popa.

Citiți și: Alina Gorghiu, alături de 400 de argeșeni: „Noi livrăm lucruri reale!”

„Sunt oameni care se vaită, dar în realitate situația lor este cu totul și cu totul alta!”

Observ la USL, la liderii Uniunii Social Liberale un anumit festivism în declarații în privința mersului economiei. Ni se tot spune că economia merge bine. Eu observ cu totul altceva: oamenii se plâng că nu au locuri de muncă, patronatele reclamă că afacerile gâfâie.

Citiți și: Echipa PNL Argeș, pregătită pentru Parlament

-Depinde ce vrei să scoți în evidență! Noi, aflându-ne la guvernare, este normal să scoatem în evidență lucrurile bune, și anume lucrurile pe care le-a făcut Guvernul. Cei care sunt în opoziție, cu tot alaiul din opoziție, este absolut normal să scoată în evidență lucrurile rele.

Eu nu sunt opoziția! Sunt un jurnalist, un cetățean care preia semnale de la oamenii de rând, iar semnalele nu sunt deloc mulțumitoare, din contră.

-Păi, nu sunt mulțumitoare pentru că, de fiecare dată, și până la urmă e normal să fie așa, oamenii sunt nerăbdători. A fost o perioadă lungă de timp în care lucrurile au mers foarte rău în țară. Nu trebuie să uităm, însă, că a fost o perioadă în care lucrurile au mers foarte bine, și vorbim de perioada 2005-2009. Pentru a repara ce a mers prost între 2009 și 2012 a trebuit să treacă un an. O parte dintre lucruri au fost reparate. Dau aici doar două exemple: reîntregirea salariilor și reîntregirea pensiilor. Dar mai sunt, evident, o grămadă de lucruri care trebuie rezolvate: locurile de muncă (cea mai mare problemă), investițiile… Uitați-vă că au fost o serie de programe operațional-sectoriale care erau blocate, gen POS-Mediu, pentru că unii s-au dovedit incompetenți! A trebuit să treacă o perioadă destul de lungă pentru a fi deblocate. Sunt, deci, lucruri care au fost făcute! Și în materie legislativă s-au făcut demersuri și pași înainte pentru ca lucrurile să evolueze într-o direcție pozitivă.

Bun, dar nu se vede în viața de zi cu zi a cetățeanului, eu asta spun! Se trăiește prost și foarte prost! Ca și guvernele Băsescu-Boc, Guvernul USL trâmbițează rezultatele macroeconomice, dar nu punem pe masă macroeconomie! Când va trăi românul mai bine? Câtă răbdare să mai aibă?

-Statisticile ne spun altceva!

Trăim din statistici?

-Păi, până la urmă, așa, după vorbe, e ușor de spus… Sunt oameni care se vaită, dar în realitate situația lor este cu totul și cu totul alta! Eu nu neg că se trăiește rău, dar faptul că am făcut lucrurile respective și că în continuare facem lucruri pentru a îmbunătăți situația… până la urmă totul se rezumă la nivelul de trai! Și indicatorii macroeconomici, și toate lucrurile acestea, și stabilitatea se reflectă în bunăstarea oamenilor!

Dar nu acum!

-Statisticile spun altceva!

Iar realitatea din viața de zi cu zi, altceva decât statisticile pe care le invocați!

-Nu putem să desprindem statistica de viața reală! Toate lucrurile ăstea sunt analizate de specialiști și specialiștii ne dau niște rezultate: domnule, cam asta e situația la momentul ăsta! Eu n-am spus că e bine și că noi trebuie să ne oprim pentru că am fi făcut tot ceea ce trebuie să facem.

„Clasa politică este aidoma societății pe care o reprezintă”

Vorbeați de investiții. Precizați-mi câteva investiții importante făcute în Argeș de când este USL la guvernare? Concret, vă rog!

-Păi, în primul rând să discutăm despre investiții în infrastructură. Când vorbesc de infrastructură, mă refer în primul rând la infrastructura rutieră și la cea edilitară. Trebuie să vă spun că statul este partener la o serie de investiții. Multe dintre lucrările de infrastructura edilitară s-au făcut de către autoritățile locale, împreună cu statul, dar și cu bani europeni, pe programe cu finanțare europeană. Aici fac o paranteză… Există o temere generală, în toată țara, a celor care lucrează în implementarea acestor proiecte să nu ajungă la pușcărie. S-a creat o fobie în legătură cu ilegalitățile comise în accesarea fondurilor europene. Parcă se caută lucrul ăsta! Am închis paranteza. De asemenea, vorbim de investiții în infrastructura rutieră. Lucrările de la DN 73 (n.r. – Pitești-Mioveni-Câmpulung-Brașov), care vor continua… A fost făcută lucrarea aceasta până la Mioveni și urmează să se continue cu un sistem de drum expres până la Câmpulung… și o serie de alte lucrări.

Iar DN 73! De repararea și modernizarea acestui drum ni se vorbește de ani de zile! Nu este rușinos pentru clasa noastră politică faptul că de atâta timp nu a fost în stare să modernizeze drumul de la un capăt la altul sau pe tronsoanele cu probleme? O tot spun: japonezii au reparat ca la carte în 4 zile un drum distrus de un cutremur, iar ai noștri se moșmondesc de un „secol” să repare un biet drum național! Nu e rușinos?

-Știți ce se întâmplă? Pentru orice s-ar întâmpla am ajuns să dăm vina pe clasa politică!

Politicienii sunt cei care iau deciziile!

-Păi, ia clasa politică deciziile, dar e exagerat să dăm vina pe o clasă politică! Sigur, clasa noastră politică este așa cum este, dar oamenii sunt la fel! Cei care ne-au trimis în Parlament sunt la fel ca noi! Eu reprezint o anumită categorie, o anumită parte din societate, anumite categorii socio-profesionale… Dar și colegii ceilalți, care sunt cum sunt… Ați văzut, unul mai ațipește, altul mai face câte-un dezacord, un altul își mai ia ceva pe dos… Și ăia reprezintă pe cineva în Parlament! Adică să nu ne mai mirăm că… Clasa politică este aidoma societății pe care o reprezintă. A da vina pentru ce s-a întâmplat din 1990 și până acum pe clasa politică este o mare eroare. Pentru că, vă spun un lucru, sunt și alții, mult mai implicați și mult mai vinovați decât clasa politică.

La cine vă referiți?

-… Poate că sunt oameni de rând, poate că sunt oameni care, știu eu, au făcut nedreptăți la timpul lor… Poate că sunt oameni care au influențat niște decizii politice. Și oamenii ăștia activează prin fel de fel de structuri ale statului și… nu fac poliitică! Dar prin ceea ce au făcut de-a lungul timpului au influențat politicieni, au comis nedreptăți… Să nu mai aruncăm așa ușor vina pe clasa politică! Într-adevăr, clasa politică este cea care ia decizii, dar câte dintre deciziile luate de clasa politică au fost, pe de-o parte, contestate și neaplicate de alții care nu fac politică și, pe de alta, câte au fost luate sub influența unora care activează în alte zone?

„Roșia Montană și gazele de șist trebuie foarte bine explicate oamenilor”

Să revenim la economie. La privatizări, Guvernul Ponta înregistrează eșec după eșec. A eșuat privatizarea Oltchimului, a eșuat și privatizarea CFR Marfă. Când veți reuși, la guvernarea USL mă refer, să privatizați ceva cu succes? Veți reuși?

-La capitolul privatizări nu mă pricep! Nefiind domeniul meu de activitate, nu pot să spun de ce nu s-au privatizat. Dar, pe de-o parte ni se spune de ce privatizați CFR și îl dați domnului acela, iar după aceea aceeași oameni ne spun de ce nu ați privatizat CFR, de ce nu i l-ați dat ăluia?

Dumneavoastră guvernați în funcție de ce spun unii sau alții ori aveți o anumită strategie cu care mergeți, ferm și inteligent, până la capăt?

-Cei care guvernează trebuie să-și asume, mă refer la miniștri, actul de guvernare. Nu există să ajungi ministru și să delegi pe unul sau pe altul, să ajungi ministru și să nu iei nicio decizie! Apreciez, iată, decizia pe care a luat-o ministrul Transporturilor. A respectat legea! A spus că nu avem ce discuta: așa este legea, nu ai respectat termenele, la revedere! Așa trebuie procedat. E foarte corect! Ministrul înseamnă nu numai fală, ci și multă responsabilitate.

USL a mințit cu nerușinare. Cu nerușinare, domnule senator Ion Popa! Când era în opoziție, s-a opus vehement exploatării gazelor de șist și proiectului Roșia Montană. Ba chiar a dat jos un guvern, Guvernul Ungureanu, cu o moțiune de cenzură împotriva exploatării gazelor de șist. Acum, la guvernare fiind, USL susține ambele proiecte! Este adevărat, PNL nu sprijină actuala formă a proiectului de la Roșia Montană, dar o fac PSD și premierul Victor Ponta. De ce această schimbare?

Schimbarea vine în primul rând din faptul că atunci când avea acel mesaj USL era în opoziție, iar acum este la guvernare.

Bun răspuns!

-… Asta ca o glumă, evident! Discutând foarte serios, sunt câteva chestiuni extrem de importante care trebuie, în primul și în primul rând, bine documentate. În al doilea rând, trebuie bine explicate oamenilor, pentru că sunt lucruri pe care nici eu nu le-aș fi știut dacă nu ajungea aceea lege cu Roșia Montană la comisia pentru administrație și mediu din Senat.

A explicat Guvernul USL așa cum ar fi trebuit? Eu zic că nu. Categoric nu!

-Au explicat acele chestiuni „foarte bine”, și atât de „bine” le-au explicat că în unanimitate s-a dat aviz negativ la comisia pentru administrație și mediu! Aviz negativ propunerii Guvernului… Lucrurile ăstea discutate și aplicate în necunoștință de cauză ne crează mari prejudicii de imagine nouă, celor care facem politică, și prejudicii statului, până la urmă. Trebuie să știm, de pildă, că exploatarea gazelor de șist înseamnă asta, asta și asta și să știm care sunt beneficiile pentru statul român și cetățeni. Unii au ca argument ideea de a ne dobândi independența energetică și de a lua gaze mai ieftine decât de la ruși. Alții, cei care gândesc din punct de vedere strategic și politic, vor spune nu, domnule, că stricăm relația cu Rusia. Toate lucrurile ăstea trebuie puse cap la cap, gândite și analizate de specialiști și foarte bine comunicate.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
eurial 570×90