Donaris 930 x 122

itm argeș

ITM Argeș, atenționare privind măștile de protecție

ITM Argeș, informare cu privire la condițiile de introducere pe piață a măștilor de protecție:

Citiți și: Controale fulger! Patroni ”arși” la buzunar

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș aduce în atenţia angajatorilor argeșeni şi tuturor persoanelor fizice interesate că potrivit prevederilor articolelor 25 -28 ale Regulamentului (UE) 2019/1020 privind supravegherea pieţei şi conformitatea produselor, măştile de protecţie care se încadrează ca echipament individual de protecţie trebuie să respecte următoarele:

– condiţiile de introducere pe piaţă a echipamentelor individuale de protecţie sunt reglementate prin Regulamentul (UE)2016/425 privind echipamentele individuale de protecție precum şi prin H.G. nr. 305/2017 privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/425.

Citiți și: Fabrici luate cu asalt de ITM. Nereguli ce pun angajații în pericol

– măştile de protecţie respiratorie, ce sunt considerate echipamente individuale de protecţie de categorie III, sunt reglementate de standardul SR EN 149+A1:2010 (Aparate de protecţie respiratorie. Semi-măşti filtrante împotriva particulelor. Cerinţe, încercări, marcare.) şi se clasifică FFP1, FFP2 şi FFP3;

– trebuie să respecte cerinţele esenţiale de sănătate şi securitate din Regulamentul (UE) 2016/425;

– trebuie realizate procedurile de evaluare corespunzătoare, menţionate la art. 19 din Regulament: „examinare UE de tip (Modul B)” la un organism notificat (care emite un „certificat de examinare UE de tip”), înainte de introducerea în fabricaţie, iar pe parcursul fabricaţiei să supună producţia uneia din procedurile descrise în modul C2 sau modul D tot la un organism notificat.

Lista organismelor notificate la nivelul UE se găseşte la adresa de email: https: / /ec. europa, eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuseaction=directive.notifiedbody&dir id=155501;

-trebuie să poarte marcaj CE + numărul organismului notificat care aplică o procedură decontrol al calităţii producţiei;

-trebuie să fie însoţite de declaraţie de conformitate UE emisă de producător şi de instrucţiuni de utilizare a acestora.

Luând în considerare că unele echipamente de protecţie (măşti) sunt însoţite de documente intitulate „Certificate of Compliance” acest document nu reprezintă „certificat de examinare UE de tip” şi nu atestă conformitatea produselor respective cu cerinţele Regulamentului (UE) 2016/425.

ACESTE DOCUMENTE SUNT EMISE DE ORGANISME CE NU SUNT NOTIFICATE LA NIVEL EUROPEN

Pe pagina de internet „European Safety Federation” (Federaţie Europeană a Producătorilor de Echipamente Individuale de Protecţie) https://eu-esf.org/covid-19/4513-covid-19-suspicious- certificates-for-fpe a fost postat link-ul cu certificate suspicioase ori chiar false pentru echipamente individuale de protecţie emise de diverse organisme sau laboratoare, ce nu sunt acreditate pentru evaluarea echipamentelor individuale de protecţie.

Facem precizarea că măştile faciale cu trei pliuri şi trei straturi, sunt de uz medical (chirurgicale) şi sunt reglementate de standardul SR EN 14683+AC:2019 („măşti faciale de uz medical, cerinţe şi metode de încercare”), se încadrează potrivit Directivei 93/42/CEE privind dispozitivele medicale transpusă în HG nr. 54/2009 privind condiţiile introducerii pe piaţă a dispozitivelor medicale, pentru care autoritatea competentă este Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale – ANMDN.”

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3