930×122 CUMPANA 5

itm argeș

ITM Argeș, despre munca prestată în zilele de sărbătoare legală. Ce drepturi are angajatul

ITM Argeș amintește într-un comunicat de presă drepturile angajaților și obligațiile angajatorilor atunci când vine vorba de munca prestată în zilele de sărbătoare legală.

Citiți și: ITM Argeș: Atenție la reguli pe timp de caniculă!

„Potrivit prevederilor Codului Muncii, de regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepţia salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Salariaţilor care lucrează în locurile de muncă mai sus menţionate angajatorul trebuie să le asigure compensarea orelor lucrate cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar în cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Citiți și: ITM Argeș, despre accidentele de muncă. Obligațiile angajatorului

Potrivit Codului muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

– 1 şi 2 ianuarie;

– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;

– prima şi a doua zi de Paşti;

– 1 mai;

– 1 iunie;

– prima şi a doua zi de Rusalii;

– 15 August – Adormirea Maicii Domnului

– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;

– 1 decembrie;

– prima şi a doua zi de Crăciun;

– două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Prin contractual colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

În acest sens, ITM Arge atrage atenţia angajatorilor cu privire la respectarea acestor dispoziţii legale, cu atât mai mult cu cât încălcarea de către angajator a prevederilor legale referitoare la acordarea zilelor libere şi modul de compensare a timpului lucrat de cei îndreptăţiţi, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.”, transmite ITM Argeș.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

New Profesional Consult 570×90