Eurial 930 x 122

bloc

EXCLUSIV: FAMILIA CĂUNEI VS. PRIMĂRIA PITEȘTI, ÎN INSTANȚĂ

După ce au stat și încă mai stau de aceeași parte a baricadei, ca pârâți, în procesul deschis de Instituția Prefectului Argeș pentru anularea autorizației de construire (AC) a noului bloc din Găvana – strada Mircea Eliade, soții Căunei s-au îndreptat, printr-o cerere reconvențională, chiar împotriva Municipiului Pitești, a edilului-șef și Primăriei Pitești – emitenta actului contestat în procesul de fond ca urmare a unor probleme de legalitate semnalate de prefect.

Citiți și: Decizie șoc pentru cei care locuiesc la bloc!

Familia Căunei nu poate vinde apartamentele 

De ce se îndreaptă împotriva autorității publice locale? Pentru că familia Căunei, care s-a văzut cu sacii aproape în căruță (teoretic, are lucrările suspendate ca urmare a acțiunii aflate pe rolul instanței, dar, potrivit lui Adrian Căunei, unul dintre asociatii societății comerciale care a intrat în proces, ca intervenientă, de partea Marianei și al lui Gheorghe Căunei Florescu, părinții săi, pârâți în acțiunea deschisă de instituția Prefectului, blocul ar fi gata), nu poate să vândă apartamentele, fiind blocată de imposibilitatea efectuării recepției lucrării.

Citiți și: Pitești. Obligație pentru toți! Se dau sancțiuni!

O recepție pe care Primăria Pitești n-are voie s-o facă atâta vreme cât, până la soluționarea dosarului deschis de Instituția Prefectului, operează o suspendare care o obligă să stea în banca ei.

Cererea reconvențională pare artificiul ideal, pentru că ea ar putea deveni, dacă ar fi soluționată favorabil, portița convenabilă și Primăriei Pitești, și dezvoltatorului imobiliar, care și-a vedea afacerea încheiată.

Familia Căunei vrea autorizație de construire suplimentară

Soții Căunei, deveniți din pârâți, reclamanți, solicită Tribunalului Argeș, prin cererea reconvențională formulată, „să oblige Primăria Pitești să elibereze de urgență AC pentru <<modificare temă de proiectare>>, pentru care am depus documentația completă; am făcut revenire și ni s-a spus că nu pot să o elibereze până ce nu se soluționează în instanța de judecată procesul privind anularea AC657/2018 promovat de Instituția Prefectului Argeș; să participe la terminarea lucrării locuințe colective din strada Mircea Eliade Pitești conform convocării ce o va face constructorul imediat după emiterea AC – suplimentară”.

Adrian Căunei, contrazis chiar de cererea părinților

Pe scurt, dezvoltatorii cer o autorizație pentru modificarea temei de proiectare, ceea ce înseamnă că, de fapt, mai au de lucrat la imobil. Un aspect care contrazice chiar afirmația lui Adrian Căunei, care, într-un interviu acordat ePitești, insista pe faptul că lucrările sunt finalizate încă din august, anul trecut (detalii, AICI).

În aceste condiții, cererea de recepție formulată de dezvoltatori este prematură câtă vreme nu s-a modificat tema de proiectare și, cel puțin teoretic, lucrările impuse de aceasta nu s-au realizat.

Mai mult decât atât, se impune a fi reținută excepția lipsei calității procesuale a Municipiului Pitești și a Primăriei Municipiului Pitești în raport cu dispozițiile art.4 și 37 alin.2 din Legea 50/1991.

„Aceasta pentru că modificarea temei de proiectare, și deci a DT, se avizează urmând procedura emiterii AC, ori emitentul acestui act administrativ este Primarul. Aprecierea se impune și în raport cu dispozițiile art.106 din OUG 57/2019, text potrivit căruia autoritățile publice locale sunt Consiliul local (organ deliberativ) și Primarul (organ executiv). Dincolo de acest aspect, o ”modificare a temei de proiectare”, deci a documentației tehnice (TC), presupune parcurgerea procedurii prevăzute de art.7 alin.15 și art.15(1) din Legea 50/1991, procedură în care primele operațiuni și măsuri revin în competența autorității publice”, se arată într-o întâmpinare depusă în această speță, prin avocat, de familia Stan (vecină a noii construcții), intervenientă în acest dosar de partea Instituției Prefectului (detalii, AICI).

Dacă instanța va reține sau nu această posibilă excepție a lipsei calității procesuale rămâne de văzut.

Un act administrativ care nu este în spațiul juridic nu poate fi modificat

Teoretic, instanța de control administrativ poate realiza numai o cenzură a actelor administrative emise, pentru că ea nu se poate subroga autorității publice realizând o verificare primară a documentelor și avizelor impuse de pretinsa modificare. Iar în aceste condiții, rămâne sub semnul întrebării solicitarea cu privire la participarea Primăriei la recepția lucrării.

„Recepția lucrărilor constituie, ca și modificarea DT, o operațiune ce revine în aprecierea autorității publice, apreciere ce nu a fost materializată într-un act administrativ care se poate cenzura și care nici nu poate opera pe parcursul suspendării de drept. Aceasta pentru că un act administrativ care nu este în spațiul juridic nu poate fi modificat și nici analizat”, se mai arată în întâmpinarea citată.

Amintim că, în aceeeași acțiune, familia Căunei s-a îndreptat și împotriva Instituției Prefectului Argeș și a ISC – Ploiești (Inspectoratul Regional în Construcții Sud Muntenia), cerând ca cele două  instituții să fie obligate la plata unor daune  morale și materiale provizorii de 2.300.000 de lei (detalii, AICI).

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
New Profesional Consult 570×90