930 x122 grota rece

bloc

LUPTA PITEȘTENILOR DE RÂND CU „RECHINII” IMOBILIARI: „PRIMĂRIA NE IGNORĂ”

Noul bloc aproape finalizat de pe strada Mircea Eliade (varianta Găvana) din Pitești a stârnit încă din fazele de intenție și proiectare controverse serioase. Problemele de legalitate pe care Instituția Prefectului – Județul Argeș le-a sesizat ulterior în instanță au dus, odată cu acest demers, la suspendarea de drept a lucrărilor până la soluționarea pe fond a dosarului în care aceeași instituție cere anularea autorizației de construire emisă de Primăria Pitești.

Citiți și: Atenție! Amenzi usturătoare la bloc de sărbători!

Algoritmul „Pentru că se poate!”

Suspendarea de drept a executării actului administrativ a fost, însă, ignorată de dezvoltator, familia Căunei – beneficiara noului bloc, care a continuat și continuă executarea de lucrări la imobil, deși legea spune clar că acestea trebuie oprite până la pronunțarea instanței de fond.

Citiți și: Reguli șocante impuse la bloc! Ce restricții îi revoltă pe locatari

O face pentru că se poate și pentru că i se permite. Prin inacțiune, Primăria Pitești, autoritatea responsabilă de corijarea derapajului, lasă lucrările să continue (în ciuda recomandărilor făcute de Instituția Avocatului Poporului), după o rețetă deja omologată la nivel de municipiu.

Algoritmul e simplu și previzibil, dacă ne uităm la precedentele scandaluri imobiliare ale Piteștiului: dezvoltatorul imobiliar își finalizează lucrarea în perioada suspendării de drept, astfel încât la momentul deciziei pe fond referitoare la legalitatea sau ilegalitatea autorizației de construire instanța să constate că acțiunea nu mai are obiect (deoarece clădirea e deja gata, cel mai probabil cu recepția făcută, dacă nu și vândută apartament cu apartament).

În acest context, piteștenii care trag de mânecă autoritățile locale arătându-le că e cazul să intervină sunt luați la mișto de Primărie, care le spune că, de fapt, Poliția Locală este cea care trebuie să intervină. Numai că această Poliție Locală este fix o „institutie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea primarului municipiului Pitești”, așa cum se specifică în statut.

„Autorizația de construire a fost emisă fără acordul nostru”

Sunt mai bine de trei ani de când Carmen și Cristian Stan, proprietarii uneia dintre casele care se învecinează direct cu noul bloc, bat degeaba drumul pe la Primărie: mai întâi, să ceară dreptul de a fi consultați și de a-și exprima obiecțiile, iar apoi, pentru a cere municipalității să impună constructorului suspendarea în fapt a lucrării, așa cum spune legea.

„Primăria ne ignoră. Am făcut nenumărate sesizări începând cu cel puțin trei ani înainte de a se construi blocul, după ce am aflat de intenție. Nu ne-a băgat nimeni în seamă, nici atunci, nici ulterior, după ce au început lucrările. Nici familia care construiește aici nu a venit niciodată să întrebe care este părerea noastră. În august 2018, au băgat prima cupă fără să ne consulte măcar.

Noi am făcut opoziții și separat, și împreună cu alte familii vecine. Autorizația de construire a fost emisă fără acordul nostru, deși construcția nouă se află în imediata vecinătate a casei în care noi locuim. Structura de rezistență a casei noastre a fost afectată, se văd fisuri în pereți”, relatează pentru ePitești Carmen Silvia Stan (foto).

Se cere depunerea la dosar a întregii documentații care a stat la baza autorizației

În procesul pe care Instituția Prefectului – Județul Argeș îl are cu Primăria Pitești, ISC – IRC Sud Muntenia și dezvoltatorul imobiliar (famila Căunei) pentru anularea autorizației de construire, piteșteanca și soțul ei au formulat o cerere de intervenție accesorie în interesul reclamantei (Instituția Prefectului), solicitând „anularea autorizației de construire nr. 657/23.08.2018 (AC), precum și a actelor preparatorii care au stat la baza emiterii acesteia, cu consecința demolării construcției edificate ilegal”.

„Deși am întreprins nenumărate demersuri pentru a ne exprima poziția față de nesocotirea legii și a drepturilor cetățenești – întrucât pârâtul primarul municipiului Pitești a nesocotit dispozițiile art.7 alin.21 și 21 din Legea nr.50/1991 și cele ale art.43 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi de elaborare şi actualizare a documentaţiilor de urbanism, vă rugăm (…) să puneți în vedere depunerea la dosar a întregii documentații ce a stat la baza emiterii actului administrativ contestat”, au cerut instanței cei doi soți.

„Nu știm cum ar mai putea ajunge la noi forțele de intervenție, dacă, Doamne-ferește, va fi cazul!”

Cei doi soți își exprimă și obiecțiile legate de avizele și acordurile obținute de dezvoltator.

„Distanțele dintre construcțiile deja existente și blocul care se construiește nu permit intrarea unei ambulanțe sau a unui echipaj de pompieri. Stăm cu frica în sân că nu știm cum ar mai putea ajunge la noi forțele de intervenție, dacă, Doamne-ferește, va fi cazul!

Pe una dintre laturile noii construcții, accesul din drumul public este absolut imposibil pentru că distanța este sub un metru. Spre proprietatea noastră distanța este puțin mai mare (circa 3 metri), însă ea tot nu răspunde cerințelor legale”, mai spune pentru ePitești Carmen Silvia Stan.

„S-a menționat că pe latura estică a construcției noastre nu ar exista ferestre”

Familia Stan invocă și probleme legate de studiul de însorire: „Studiul lor de însorire nu demonstrează îndeplinirea cerinței privind asigurarea însoririi pe o durată de minimum o oră și jumătate la solstiţiul de iarnă a încăperilor din locuinţele învecinate și cu rea-credință s-a menționat că pe latura estică a construcției noastre (unde ne învecinăm cu blocul în litigiu) nu ar exista ferestre”.

„Au lucrat cu succes chiar dacă autorizația era suspendată”

Sunt invocate, de asemenea, aspecte legate de Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) și alte chestiuni care țin de autorizare, însă oamenii se tem că toate acestea nu vor mai conta, dat fiind faptul că lucrarea e aproape gata.

„Sunt aproape de final. Au lucrat cu succes chiar dacă autorizația era suspendată și nu aveau voie să lucreze. Practic din august, de când ar fi trebuit să se oprească, au lucrat continuu. Au spart strada, au lucrat duminica, lucrează și acum în interior.

Vă spun sincer, e șocant ce se întâmplă! Nimeni nu a venit să verifice dacă lucrările s-au oprit”, reclamă Carmen Silvia Stan.

Într-un următor articol vă vom arăta, pas cu pas, cum a încălcat Primăria Pitești drepturile acestor oameni și cum a ignorat o serie de aspecte, autorizând o construcție atacată ulterior în instanță (tocmai pe probleme de legalitate) de Instituția Prefectului – Județul Argeș.

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90