Donaris 930 x 122

avocatul poporului

HAOS URBANISTIC! AVOCATUL POPORULUI A GĂSIT NEREGULI LA UN BLOC DIN GĂVANA

Hoas urbanistic! Avocatul Poporului a găsit nereguli la un bloc din Găvana.

Citiți și: Persoane care îți pot intra în casă fără mandat. Cine se opune riscă sancțiuni dure

-Avocatul Poporului intervine în debandada urbanistică din Pitești;

-Instituția constată nereguli grave: arhitectul-șef al Piteștiului transmite răspunsuri în bătaie de joc, PUZ-ul zonei este depășit de zeci de ani, autorizație de construire emisă cu încălcarea legii, vecini ingnorați;

Citiți și: Atenție dacă stați la bloc: amenzile ajung până la 100.000 de lei!

-Primăria are de pus în aplicare o serie de recomandări.

Construcție începută fără respectarea legii

Nu o dată publicația noastră a atras atenția asupra modului haotic în care se construiește în Pitești.

Unul dintre cele mai relevante exemple este blocul de pe strada Mircea Eliade (varianta Găvana). După nenumăratele nereguli semnalate de vecini, după sesizări făcute la Primăria Pitești sau la alte instituții abilitate, Avocatul Poporului a intervenit atât în cazul din Găvana, cât și în cazul altor construcții din Pitești.

Pe 22 martie 2019 (!!!), Avocatul Poporului a înaintat Primăriei Pitești un document semnat de Victor Ciorbea prin care recomandă municipalității să remedieze anumite nereguli depistate în cazul unor construcții de pe raza municipiului. În document este vorba de nereguli depistate la: o clădire de locuințe colective P+4E-5E retras, un imobil clădire de locuințe colective P+3E și construirea unui imobil de 10 etaje, clădire mixtă, cu locuințe colective, spațiu comercial și organizare de șantier.

Pe strada Mircea Eliade se construiește blocul P+4E-5E retras. În acest caz, Avocatul Poporului a constat, printre altele, că:

”răspunsul 56076/15.01.2018 emis petenților de arhitectul-șef conține date eronate, neactualizate conform noii situațiii a terenului (…)” – Detalii despre opoziția la care a fost emis răspunsul menționat de Avocatul Poporului, AICI.

-”se impunea emiterea unui PUZ actualizat”;

-”autorizația de construire nr. 656/23.08.2018 a fost emisă cu încălcarea prevederilor art. 43 alin (2) din normele metodologice de aplicare a legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții”, întrucât „autorizația de construire a fost eliberată cu nr. 657/23.08.2018 după aproape 60 de zile calendaristice”, deși termenul legal este de 30 de zile;

-”construcția nu beneficiază de acordul exprimat în formă autentică al vecinilor” – Situația, semnalată de ePitești (și) AICI. Pentru detalii, click pe imagini:

În instanță, Primăria pierde un eventual proces cu piteștenii de pe strada Mircea Eliade

Mihaela Stănciulescu, consilier, coordonator în cadrul Avocatul Poporului – Biroul Teritorial Pitești, s-a prezentat recent, împreună cu arhitectul-șef al Piteștiului, Cătălin Ghiță, la viitorul bloc de pe strada Mircea Eliade. Am discutat cu cei doi. Concluzia discuției de la fața locului? În eventualitatea unui proces, Primăria Pitești ar pierde pe fond, pentru simplul fapt că nu toți vecinii au fost informați și, prin urmare, nu există acordul acestora.

Avocatul Poporului transmite municipalității și măsurile pe care ar trebui să le întreprindă pentru rezolvarea situațiilor. Pentru mai multe amănunte, vă invităm să consultați următorul PDF: AVOCATUL POPORULUI – CONSTRUCȚII PITEȘTI.

Deși înaintate aceste recomadări, Primăria Pitești nu este obligată să le îndeplinească. Motivul? Ne-a explicat tot Mihaela Stănciulescu. Avocatul Poporului este o instituție care semnalează și mediază. Însă, din experiența situațiilor similare întâlnite atât în județul Argeș, cât și în Vâlcea (județ aflat, la rândul său, în subordinea Biroului Teritorial Pitești), municipalitatea ar trebui să implementeze măsurile indicate. Cu alte cuvinte, trebuie să respecte legea: să le ofere solicitanților răspunsuri concrete, complete, să elibereze autorizațiile în termenul legal, să emită un nou PUZ (Plan Urbanstic Zonal) sau să obțină acordul vecinilor – ca în cazul blocului de pe strada Mircea Eliade.

La Primărie, liniște! Liniște și autorizații emise pe bandă rulantă!

Ce face municipalitatea? Oficial, momentan, tace! Pe data de 14 mai 2019 i-am transmis arhitectului-șef al Piteștiului, Cătălin Ghiță, un e-mail prin care i-am solicitat câteva răspunsuri cu privire la construcția de pe Mircea Eliade și, în principal, cu privire la faptul dacă Primăria, prin serviciile responsabile, a făcut demersuri pentru implemetarea recomadărilor înaintate de Avocatul Poporului.

Nu am primit nici până astăzi un răspuns, deși Ghiță ne-a dat asigurări, telefonic (am încercat și pe această cale să primim răspunsuri pe marginea subiectului), că vom primi un răspuns ”în cel mai scurt timp”.

Este doar una dintre situațiile cu care Piteștiul se confruntă în ultimii ani. Lipsă de viziune, nepricepere, rea-credință sau neștiință, în orice fel ar fi caracterizat modul în care acționează oficialii din Primărie responsabili de construcțiile din municipiu, situația este îngrijorătoare.

Fără a ține de cont de situația actuală a orașului, de cerințele piteștenilor, de faptul că suntem în anul 2019, autoritățile, arhitectul-șef Cătălin Ghiță și primarul Cornel Ionică, permit distrugerea urbanisticii orașului. Sat fără câini sau interese personale, interese care sunt deasupra necesităților cetățeanului de rând?

Primarul Cornel Constantin Ionică și arhitectul-șef al municipiului Pitești sunt obligați să aibă un PUNCT DE VEDERE OFICIAL cu privire la autorizația emisă pentru construirea acestui bloc și neregulile depistate de Avocatul Poporului! Încă așteptăm… Vom reveni și urmărim subiectul cu atenție!

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3