NOR CURIER 930X122

greva

Lovitură pentru profesorii care au făcut grevă! „Arși” la buzunare!

Lovitură pentru profesorii care au făcut grevă! „Arși” la buzunare!

Citiți și: Argeș: Visezi să lucrezi în instituții de forță? Se fac înscrieri

Profesorii care au fost în grevă generală vor primi un salariu mai mic pe luna mai.

Reamintim că protestul colectiv de muncă a fost declanșat de angajații din învățământ luni, pe 22 mai.

Citiți și: Pensiile românilor sunt în pericol! Acțiune fără precedent

Astfel că, ultimele 8 zile din luna mai vor fi tăiate din salariile profesorilor care au protestat, deoarece aceștia nu s-au prezentat la ore.

Leafa cadrelor didactice pe luna trecută se dă în conformitate cu prezența la cursuri, directorii școlilor având obligația de a verifica condica. Asta se arată într-un document semnat de cei trei secretari de stat pe învățământ preuniversitar – Sorin Ion, Florian Lixandru și Zoltan Kallos, potrivit edupedu.ro

Ce spune Ministerul Educației

Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate şi în concordanţă cu documentele din care rezultă atât prezenta la unitatea de învăţământ, cât si desfăşurarea activităților prevăzute în fișa postului, conform legii.

Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat.

Inspectoratele şcolare judetene/ISMB, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învăţământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, vă rugăm să vă asigurați că, la termenul legal stabilit, respectiv 14.06.2023, se va efectua plata drepturilor salariale aferente lunii mai 2023, conform prevederilor legale în vigoare”, a transmis Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene într-o adresă de joi, 8 iunie, potrivit sursei citate mai sus.

Ce se întâmplă cu salariul pe luna iunie

Greva generală a profesorilor s-a extins însă și pe luna iunie. Luni, 12 iunie, protestul a fost suspendat oficial în urma ultimei oferte făcută de Guvern, toate cadrele didactice întorcându-se la școală începând de astăzi, 13 iunie.

În acest caz, se încearcă găsirea unui cadru legal pentru recuperarea celor 5 zile din iunie în care profesorii au fost în grevă, astfel încât aceștia să-și primească integral salariul pe această lună.

„Încă de la începutul săptămânii am organizat întâlniri împreună cu inspectorii școlari de la nivel județean, care, la rândul lor, organizează întâlniri cu directorii școlilor, pentru a organiza un program de recuperare, în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat pentru că au fost în mișcarea aceasta de protest.”, a transmis Ligia Deca joi, 8 iunie. Vezi subiectul pe larg AICI 

Zilele declarate libere, plătite tuturor profesorilor

Important de precizat este faptul că zilele de 1-2 iunie și 5 iunie au fost zile libere legale în sectorul public și s-au acordat și plătit tuturor angajaților, indiferent dacă au fost în grevă sau nu.

Organizațiile sindicale au susținut că „fiind zile libere plătite, în care salariații nu prestează activitate, dar sunt remunerați, de acestea beneficiază toți salariații, prin efectul legii”.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90