Donaris 930 x 122

impozit

Lovitură puternică! Apar o taxă și un impozit speciale!

Lovitură puternică! Apar o taxă și un impozit speciale!

Citiți și: Decizie majoră privind rovinieta: Interzis!

O serie de modificări ce vizează Codul fiscal sunt conținute de o lege apărută recent în Monitorul Oficial.

Printre multele schimbări fiscale pe care le conține, legea stabilește introducerea unui nou impozit, ce se va aplica celor ce dețin bunuri de valoare mare, respectiv case sau mașini scumpe.

Citiți și: Din nou lovitură pentru șoferi: o nouă taxă pe benzină și motorină!

Prevederile amintite sunt cuprinse în Legea 296/2023, publicată recent în Monitorul Oficial

Lovitură puternică! Apar o taxă și un impozit speciale!

Impozitul special va viza, începând de anul viitor, de fapt, casele și mașinile scumpe.

Astfel, vor fi vizate de impozitul special:

-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);

-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro).

În cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice. În timp ce în cazul mașinilor, acesta va viza atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.

Apoi, noua lege stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare.

Mai precis, el se stabilește:

-în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale. prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;

-în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Detalii, AICI

Foto: Descriptiv/romania24.ro

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3