930×122 POSADA 5

angajat

Lucrezi în weekend? Cu cât este obligat angajatorul să te plătească în plus

Lucrezi în weekend? Cu cât este obligat angajatorul să te plătească în plus

Citiți și: Impozite, restructurări și salarii înghețate: Se întâmplă în 2025

Angajații care muncesc sâmbăta și duminica trebuie să primească o compensație financiară, conform legislației muncii din România.

Această condiție este obligatorie, iar angajatorii care nu respectă prevederile legale riscă să fie sancționați cu amenzi semnificative.

Citiți și: Șoferii cu permis categoria B obligați să facă cursuri suplimentare!

Legea prevede că munca suplimentară desfășurată în afara programului normal de lucru, inclusiv în zilele de repaus săptămânal sau în sărbători legale, trebuie compensată.

Angajații care lucrează în weekend au dreptul fie la ore libere plătite, fie la un spor salarial de 75% din salariul de bază pentru orele suplimentare efectuate.

Această compensație trebuie oferită într-un termen de maximum două luni de la prestarea muncii.

Ce prevede legea

Potrivit legislației românești, munca suplimentară și munca în zilele de repaus trebuie plătite sau compensate cu timp liber. Iată ce spune legea:

„Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia”, se arată în legislație.

Alternativele oferite de angajator

Dacă acordarea de ore libere nu este posibilă, angajatorul trebuie să plătească aceste ore suplimentare în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază.

Aceasta este o obligație clară a angajatorului, care poate aduce sancțiuni dure dacă nu este respectată.

„În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate”, precizează legea, conform unei surse din Newsweek, citată de dailybusiness.ro.

Obligațiile angajatorului

Pentru ca angajații să fie plătiți pentru orele suplimentare, este necesar ca această muncă să fie aprobată în scris de șeful ierarhic.

Munca suplimentară nu poate depăși 360 de ore anual, iar angajatul trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător, conform legii.

Lucrezi în weekend? Cu cât este obligat angajatorul să te plătească în plus

De asemenea, munca suplimentară poate fi dispusă doar temporar, angajatorul având obligația de a respecta un echilibru între volumul de muncă și timpul liber acordat angajaților.

Atunci când vă angajați într-un loc de muncă unde se solicită lucrul în weekend, amintiți-vă de faptul că legea vă protejează drepturile.

Fie că optați pentru ore libere, fie pentru o compensație financiară, angajatorul este obligat să respecte aceste reguli.

În caz contrar, el poate fi sancționat sever de autoritățile competente.

Puteți adăuga comentarii la acest articol pe pagina de Facebook, AICI.

Foto: Descriptiv

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA