Donaris 930 x 122

4 zile lucrătoare

Mai multe zile libere pentru angajați. Săptămâna de lucru mai scurtă

Săptămâna de lucru mai scurtă, un vis împlinit. 61 de companii din Marea Britanie au ales să participe, anul trecut, la un studiu pilot privind săptămâna de patru zile lucrătoare.

Citiți și: Nu se face școală! Acești elevi din România nu sunt obligați să participe la cursuri

Acum, la un an distanță, 89% dintre aceste companii au continuat să menţină această structură.

Se pare că săptămâna de lucru de 4 zile funcționează în Marea Britanie. Rezultatele sunt unele pozitive, care îi fac pe angajați mai fericiți și mai productivi.

Citiți și: Zile libere pentru părinți!

Mai multe zile libere pentru angajați. Săptămâna de lucru mai scurtă

Renunțând la programul standard de lucru de cinci zile, companiile participante au convenit să finalizeze 100% din volumul obișnuit de muncă în 80% din timpul de lucru, fără a reduce salariul.

După un an, 51% dintre companii au ales să adopte permanent săptămâna de lucru de patru zile. 89% au decis să continue această structură.

Într-un sondaj citat de ABC News, 100% din manageri au declarat că săptămâna de patru zile a avut un impact „pozitiv” sau „foarte pozitiv”, potrivit RTV.net

După implementarea acestei structuri, 82% dintre companii au observat o îmbunătățire a bunăstării angajaților. Jumătate dintre acestea au remarcat o scădere a fluctuației personalului. 32% au observat o îmbunătățire vizibilă a procesului de recrutare.

Săptămâna de lucru de patru zile a devenit o cerință importantă în negocierile sindicale din țări precum Statele Unite, Germania și Italia.

Spania, Islanda și Africa de Sud au implementat deja această măsură pentru anumite companii și angajați.

În noiembrie 2023, Belgia a făcut un pas înainte și a impus prin lege dreptul angajaților cu normă întreagă de a solicita o săptămână de lucru de patru zile.

Și unii antreprenori români au preluat acest model de lucru

Din luna septembrie a anului trecut, o companie de proiectare din Bucureşti a introdus săptămâna de lucru de patru zile. Patronul a declarat că își vede angajaţii mult mai productivi acum, notează Observatornews.ro

Potrivit sursei citate, dacă lucrezi doar patru zile pe săptămână în loc de cinci, poți să te bucuri de mai mult timp liber și să fii și mai bine plătit. De exemplu, un angajat cu salariu mediu de 3.000 de lei, care munceşte patru zile din şapte, iese cu 600 de lei în plus în fiecare lună.

Majoritatea românilor sunt nerăbdători să lucreze doar patru zile pe săptămână. Din păcate, numai trei din 10 companii sunt deschise la ideea săptămânii scurte.

Foto descriptiv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Stefanel spune:

    Nu mai bateti campii , depinde de domeniu.Ia sa nu mai fie medici , brutari, gunoieri mai ales etc.Atunci sa vedem unde e fericirea.

  • Anca N spune:

    saptamana scurta nu este musai L-J ptr toata lumea, se poate alterna. Aici este rezultatul unui studiu.Credeti ca nu s-au gandit si la asta? A lucra 4 din 7 inseamna mai mult timp ptr familie si comunitate.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90