NOR CURIER 930X122

gripa

Masca și tirajul epidemiologic, din nou în școli și grădinițe

Masca de protecție și tirajul epidemiologic sunt recomandate din nou în școli și grădinițe, din cauza valului de viroze cu care România se confruntă.

Citiți și: Mari nereguli în unități de învățământ! Amenzi uriașe și dosare penale

Aceste măsuri sunt recomandate atât de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cât și de ministrul Educației, Ligia Deca.

Părinții trebuie să facă un triaj zilnic acasă al copiilor înainte să îi trimită la școală și apoi trebuie un triaj zilnic și înainte de intrarea la ore, recomandă ministrul Educației Ligia Deca, potrivit edupedu.ro

Citiți și: Atenție! Va fi obligatoriu în toate școlile și liceele!

Tirajul epidemiologic trebui făcut de medicii și asistentele din cadrul cabinetelor școlare, nu de cadrele didactice.

La aceste măsuri se mai adaugă și: informarea părinţilor şi aparţinătorilor legali privind semne şi simptome de infecţii respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfecţiei periodice a mâinilor şi a suprafeţelor, aerisirea periodică.

Elevii revin în bănci pe 9 ianuarie.

Autoritățile au declarat stare de alertă epidemiologică având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale.

Nu s-a declarat deocamdată epidemie, deoarece acest lucru impune introducerea unor restricții.

Declanșarea epidemiei prin ordin de ministru declanșează automat anumite restricții, ori abordarea noastră este să menținem școli deschise, nu să introducem măsuri restrictive.”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit edupedu.ro

Date INSP

În săptămâna S 52 (26.12.2022-01.01.2023) numărul total de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 74.567 cazuri. Deși în această săptămână au existat subraportări datorate sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptămână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice.

Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).

În Argeș s-au înregistrat un total de 6 cazuri de gripă.

Foto principal: descriptiv

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90