930 x122 grota rece

familie

Măsură drastică pentru părinții care nu plătesc pensie alimentară completă

Măsură drastică pentru părinții care nu plătesc pensie alimentară completă

Citiți și: Milioane de români scutiți de taxe! Anunț fabulos

Părinții care, atunci când trebuie stabilită pensia de întreținere, nu declară sau ascund, cu rea-credință, veniturile obținute vor putea fi acuzați de abandonarea familiei.

Aceștia vor risca pedepse cu închisoarea, după cum apare într-un proiect pus recent în dezbaterea senatorilor.

Citiți și: Argeș: Rămâi fără glas! Gestul neașteptat al unor angajați Lidl din București

Proiectul de lege de la Senat vizează, pe de o parte, modificarea Codului penal, iar pe de alta, a Codului civil.

Concret, așa cum apare în expunerea de motive ce însoțește proiectul legislativ, în Codul penal, la secțiunea ce vizează abandonul de familie, se va introduce următorul nou alineat:

,,Nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, în procedura stabilirii sau actualizării pe cale judecătorească a pensiei de întreţinere, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Așadar, nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, atunci când se pune problema stabilirii pensiei de întreținere, va fi considerată abandon de familie.

Măsură drastică pentru părinții care nu plătesc pensie alimentară completă

În textul proiectului, probabil dintr-o eroare de editare, nu mai apare și textul legat de pedeapsa riscată în caz de nerespectare a viitoarei obligații.

Viitoarea lege vizează și modificarea Codului civil.

Astfel, se introduce un nou alineat, care stabilește că ,,sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreţinere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfăţişare la care părţile sunt legal citate, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”.

Prin propunerea de completare a Codului penal se sancționează fapta părintelui de a nu-și declara veniturile ori de a și le ascunde, total sau parțial, în procesul de stabilire sau actualizare a pensiei de întreținere.

Detalii, AICI – Ascunderea veniturilor în cazul stabilirii pensiei de întreţinere va fi considerată abandon de familie și pedepsită cu închisoarea

Sursă foto: Descriptiv/Ahrivă

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90