EcoMoto 930×122

vaccinare anti-covid

Ministrul Sănătăţii, declaraţii de ultimă oră privind obligativitatea vaccinării

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a făcut în urmă cu puţin timp mai multe declaraţii legate de procesul de vaccinare şi opţiunile pe care personalul medical le are la dispoziţie, în cazul refuzului efectuării acestui vaccin.

Citiți și: Începe vaccinarea cu doza patru!

Se au în vedere şi măsurile care se vor lua în cazul persoanelor care refuză chiar şi testarea.

„Ministerul Sănătăţii a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE pentru personalul medici, respectiv pentru personalul din IGSU şi Inspectoratul General de Aviaţie, şi pentru personalul din laboratoarele medicale. Este o măsură necesară în această perioadă, este o măsură care se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament.

Citiți și: Evidenţa persoanelor vaccinate, 2 noiembrie

Practic, pentru personalul medical sunt trei posibilităţi: dacă sunt vaccinaţi cu schema completă este o situaţie, cea de a doua – dacă au trecut prin boală şi sunt în perioada între 15 şi 180 de zile de la sfârşitul bolii, respectiv dacă se testează cu test rapid antigen sau test PCR”, a declarat ministrul Cseke Attila.

CINE POATE FI CONCEDIAT

„Proiectul de lege prevede, în cazul în care persoana nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală, să prezinte conducătorului unităţii medicale (fie că e public sau privat) aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie, statul pune la dispoziţie în mod gratuit vaccinul.

Vreau să vă reamintesc că 70% din medicii din unităţile sanitare din România sunt vaccinaţi. În cazul în care nu se prezintă, avem de a face cu persoană din sistemul medical care nu este vaccinat, nu a trecut prin boală şi nu se testează – va fi suspendat contractul individual de muncă, respectiv după 30 de zile de la suspendare poate avea loc şi încetarea contractului de muncă.

De asemenea, proiectul de lege prevede şi sancţiuni care se aplică conducătorului unităţii sanitare în cazul în care nu respectă prevederile acestei legi”, a mai precizat ministrul interimar.

(Foto: descriptiv)

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3