930 x122 grota rece

incendiu

Misiune de pompier. „În astfel de situații, te simți neputincios!”

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atrage atenția că verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii pentru prevenirea unor tragedii.
„Când ești pompier, misiunea ta e să salvezi, dar, în astfel de situații, te simți neputincios!
În ultimele 3 zile, 9 persoane și-au pierdut viața în incendii la locuințe, majoritatea victimelor fiind vârstnice!
Aveți grijă de părinții și bunicii voștri! Sunt bătrâni și poate nu știu ceea ce trebuie să facă, iar în această perioadă sunt cei mai vulnerabili! Insistați să curețe coșurile de fum, să nu folosească aragazul pentru a se încălzi și să nu lase lumânări aprinse peste noapte”, scrie IGSU pe pagina sa de Facebook.
Din păcate astfel de incendii au loc frecvent în anotimpul rece. În cazurile mai puțin dramatice, au loc doar pagube materiale, dar și atunci pierderile sunt dureroase, căci, de multe ori, este vorba de agoniseli de-o viață care se fac scrum.
„Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!”, mai precizează IGSU.
Pentru mai multe detalii, accesați: https://bit.ly/3bLnaqx
Weekennd cu 12 incendii, în Argeș
În Argeș, incendiile s-au ținut lanț în weekend. „Sâmbăta și duminica au fost 9, iar vineri, 3”, a precizat Ionuț Tunaru, purtătorul de cuvânt al ISU Argeș.
Vineri, de exemplu, în mai puțin de 24 de ore, două familii au fost cât pe ce să își piardă agoniseala de-o viață din cauza nerespectării măsurilor de prevenire ale incendiilor generate de coșurile de fum.
Prima intervenție a fost aseară la un incendiu violent izbucnit la o casă din orașul Ștefănești. În scurt timp, pompierii au ajuns la fața locului cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară și un echipaj SMURD de prim ajutor calificat. Flăcările au cuprins acoperișul casei și o anexă gospodărească, salvatorii reușind să stingă incendiul înainte de a se propaga la întreaga locuință. Paramedicii SMURD au asistat medical la fața locului o femeie, care a suferit un atac de panică. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coșul de fum.
Al doilea incendiul a avut loc în localitatea Corbi și a distrus o bucătărie, două anexe gospodărești, tâmplăria de la intrarea în casă și jumătate din acoperișul acesteia.
Pompierii au lucrat cot la cot cu echipajele de la SVSU Corbi și Domnești, pentru localizarea și lichidarea incendiului violent, limitând propagarea flăcărilor la întreaga casă și alte vecinătăți.
Paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale la două femei (proprietara și o vecină), care au suferit atac de panică. Ulterior, acestea au refuzat transportul la spital.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost tot sistemul de evacuare a fumului (burlanul de fum de la bucătărie).
Recomandările ISU Argeș
Având în vedere numărul incendiilor de acest fel, întru-un timp așa de scurt, vă recomandăm următoarele măsurile de prevenire în vederea folosirii cu responsabilitate a sistemelor de încălzire:
Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;
Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
NU aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
NU aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.
NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.
Foto: Mihai Talpău, ISU Iași

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90