New Profesional Consult 930 x 122

amenda

Modificări de ultimă oră! Se dau amenzi de până la 5.000 de lei!

Amenzi pentru români! Senatul a aprobat un proiect de lege care majorează până la 5.000 de lei amenda pentru proprietarii de câini periculoși care îi plimbă în spațiul public fără lesă și botniță.

Citiți și: Viața la bloc. Plăcerea care îți aduce o amendă de 3.000 de lei

„În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare.

De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă”, precizează iniţiatorii proiectului de lege, deputaţii PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă şi Eugen Neaţă.

Citiți și: Se schimbă Codul Rutier! Noi amenzi!

Amenzi drastice pentru români

„Din cauza necunoaşterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranţă, în locurile publice din România, întâlnim aproape la tot pasul posesori de câini periculoşi (…), prin care se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

Botniță pentru câini - amendă

Botniță pentru câini – amendă

a) categoria 1: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a ll-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, se precizează în expunerea de motive.

Conform iniţiatorului, astfel de situaţii se înregistrează frecvent, în pofida prevederilor din OUG 55/2002, conform cărora „accesul câinilor (…) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.”

Senatul este prima cameră legislativă sesizată.

Amenzile prevăzute în proiect cresc la 500-1.000 de lei şi pot ajunge până la 3.000-5.000 de lei, faţă de cele prevăzute în OUG nr.55/2022, care porneau de la 100-500 de lei şi ajungeau până la 1.500-3.000 de lei.

Deputații PSD au propus majorarea amenzii la 5.000 de lei pentru că sunt foarte mulți români care ies în continuare în locurile publice cu animalele de companie fără botniță.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90