930×122 CAPRA 5

    Concertul de Crăciun

    Azi 22 decembrie s-a produs la Filarmonica piteşteană încheierea anului muzical 2011 cu un Concert de Crăciun.

    La pupitrul dirijoral a luat loc tânărul Cristian Lupeş. Acesta este o personalitate interesantă, la bază a fost fizician, dar prin 1998 a virat spre muzică urmând Conservatorul sub numele nou de UNMB. De asemenea domnul Lupeş este un întreprinzător agent muzical.

    Domnia sa s-a gândit la un program muzical cu piese de mare popularitate.

    Programul a debutat cu Dansurile Polovţiene de Alexandr Borodin. Este o piesă inspirată din resursele populare ruse şi numele vine de la cumanii sau polovţienii care invadaseră teritoriile slave din nordul Mării Negre.

    A urmat Concertul pentru clarinet şi orchestră op.26 de Carl Maria von Weber. Pentru această piesă a urcat pe scenă tânărul clarinetist Mihai Ailenei.

    Orchestra sub conducere lui Cristian Lupeş a continuat cu Dans slav nr. 1 de Antonin Dvorak. Marele compozitor ceh a folosit resurse populare pentru această compoziţie. Este şi rezultanta naţionalismului ceh confruntat de-a lungul veacurilor cu eforturile de germanizare ale acestei naţiuni. Interesant ca martirul Sf. Vaclav era un cneaz ceh pro-german!

    Ailenei a revenit pentru Concertino pentru clarinet şi orchestră de Gaetano Donizzeti.

    Prima parte s-a terminat cu interpretarea orchestrei a piesei Dans din Galantia de Zoltan Kodaly impregnată de motivele populare ale ceardaşului maghiar.

    Parte a doua s-a deschis cu un superb Dans ungar nr 5 a lui Brahms.

    altA urmat apoi Ailenei cu clarinetul său interpretând o bucată muzicală populară numită Polka pentru clarinet şi orchestră de Boris Dubosarsvski. Este o melodie tiroleză scrisă de un slav rod al convieţuirii atâtor popoare în Imperiul Austriac. Bucata a fost însoţită de bătăi din palme ale publicului.

    Orchestra a interpretat apoi Uvertura festivă Anul 1812 op.49 de Ceaikovki. Din piesa care poate însoţi imaginile bătăliilor napoleoniene în Rusia răsună acordurile Marseillesei şi şarjele cavaleriei ruse. O piesă de mare vibraţie patriotică.

    Concertul s-a încheiat vienez cu Marşul lui Radetzky însoţit de bătăi din palme.

    Un concert plăcut acum de Sărbătorile Crăciunului.

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3