930 x122 grota rece

    famCroitoru

    Familia Croitoru în concert la Piteşti

    Astă seară am avut parte de un minunat concert simfonic de iarnă.

    Melomanii piteşteni au avut parte de un preludiu în Piaţa Prefecturii de lozincii ale protestatarilor împotriva puterii.

    Concertul s-a deschis prin interpretarea Uverturii la opera Bărbierul din Sevilla a lui Gioachino Rossini. Melomanii au urmărit şi punerea în scenă la Piteşti a acestei opere celebre, bazate pe piesa lui Beaumarchais care au contribuit la prăbuşirea Vechiului Regim.

    A urmat Gabriel Croitoru distins violonist care ne delectat cu două piese din repertoriul lui Fritz Kreisler: Preludiu şi Allegro şi o unui superb Capriciu vienez. Kreisler contemporan cu Jugend stil a trăit în Viena dinaintea marii prăbuşiri a Monarhiei bicefale chezaro-crăiască. Viena era unul din centrele lumii culturale la nivel mondial. Un imperiu împărţit între austriecii germani şi unguri avea în componenţă nu mai puţin de 12 naţiuni în care nu-i includem şi pe minoritarii evrei care găsiseră cea mai liberală monarhie în privinţa credinţei religioase. Această amprentă multinaţională a Vienei a produs o efervescenţă culturală unică. Atunci s-au produs scrieri care au marcat umanitate, a creat şi impresionat arta picturii Gustav Klimt. Or piesele de virtuozitate ale lui Kreisler ne-au amintit atmosfera faimoaselor cafenele vieneze.

    A urmat cu alte două piese de Kreisler: Liebesleid (Tristeţea iubirii) şi foarte cunoscuta şi celebra Liebesfreud (Bucuria iubirii). Interpretarea violonistică a aparţinut domnişoarei Simina Croitoru, fiica violonistului Gabriel Croitoru.  Am fost impresionat de acurateţea interpretării şi de siguranţei tinerei soliste.

    A urmat un  program al unui alt virtuoz al viorii Pablo Sarasate.

    Gabriel Croitoru ne-a interpretat Melodii lăutăreşti op. 20. Această piesă de virtuozitate este inspirată din muzica lăutarilor ţigani din Budapesta, deci  a fost o legătură cu programul anterior.

    Simina Croitoru a continuat cu Fantezia Carmen inspirată din faimoasă operă a lui Bizet. la frigul de afară ne-am încălzit la sonorităţile însoritei Peninsule Iberice.

    În final cei doi violonişti au interpretat piesa Navarra amintind de locurile natale ale compozitorului o compoziţie luminoasă şi veselă.

    În final interpreţii ne-au oferit un capriciu de Wieniawski.

    A fost o minunată seară de muzică oferită cu generozitate de familia Croitoru.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90