- Publicat de: admin
- 15-03-2012, ora 21:27
- Concerte / party
Vă place Bach cu Răzvan Suma
Astăzi 15 martie 2015 a avut loc un eveniment muzical de excepţie. Am avut onoarea să audiem concertul de violoncel al lui Răzvan Suma. Acest concert sub numele de: Vă place Bach? include cele 6 suite pentru violoncel ale lui Johann Sebastian Bach. Bach împreună cu Mozart şi Beethoven formează trioul genial al muzicii clasice germane.
Bach a scris aceste suite pentru un instrument nu foarte iubit de compozitori, cu toate că există ideea că violoncelul este instrumentul de coarde cel mai apropiat de vocea umană. J.S. Bach a scris aceste suite în perioada 1717-1723. Celebritatea lor a făcut-o Pablo Casals. Îmi reamintesc cum spunea Casals spunea într-un documentar din tinereţea mea că exersa câte o suită în fiecare zi a săptămânii. Fiind şase, ultima o cânta sâmbăta aşa că, la fel ca Dumnezeu, se odihnea duminica! Probabil că aceasta a fost şi intenţia lui Bach, compozitorul lui Dumnezeu a cărui muzică este suprema expresie a revelaţiei iubirii creştine!
Şi apropo’ de violoncelistul Casals, pe vreme aceea Ilie Năstase a câştigat singurul lui Wimbledon în pereche cu Rosemary Casals, pe care unii o dădeau de nepoată, fiică ?! a celebrului muzician.
Aceste suite care acoperă cu pauzele mai bine de 2 ore de muzică au fost interpretate magnific de tânărul şi talentatul Răzvan Suma. Este o performanţă excepţională de memorie şi de provocare fizică. Melomanii piteşteni au fost vrăjiţi mai bine de două ore şi jumătate de muzica lui Bach şi de talentul lui Răzvan Suma. Performanţa acestui formidabil violonist se poate compara doar cu cea al lui Alexandru Tomescu cu Capriciile lui Paganini într-un singur concert.
La deschiderea concertului Răzvan Suma a avut gentileţea să mulţumească piteştenilor şi Filarmonicii din oraşul nostru care a fost primul său angajator.
Frumuseţea muzicii lui Bach a fost subliniată şi de spectacolul media care a acompaniat muzica violoncelului. Acest spectacol este realizat de Tom Brânduş un româno-american care predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Am văzut imagini cu marii violoncelişti precum Casals, Rostropovici şi Marin Cazacu, profesorul lui Răzvan.
Lumea l-a aplaudat cu căldură pe talentatul muzician la final, iar ulterior am avut ocazia să-l văd la cabină cum făcea exerciţii să-i revină vigoarea epuizată de performanţa muzicală dar şi fizică.
Îţi mulţumim Răzvan Suma!