Kaia 930 x 120

centrul cultural pitești

Noi evenimente organizate de Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21 – 25 martie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces fără restricții:

Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în Centru

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 21 martie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

”DESPRE FERICIRE”

Prelegerea cu tema „Despre Fericire”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Arta Devenirii”, susținut de scriitoarea Silvia Grigore, eveniment care va avea loc luni, 21 martie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!

„În copilărie și în adolescență cântam pentru mileniul trei și eram convinsă că lumea pe care o vedeam este cea mai bună. Astăzi nu mai cred în lumea văzută, ci doar în ceea ce am descoperit în sufletul meu. În copilărie și în adolescență eram religioasă, astăzi sunt intuitivă. În Dumnezeu am crezut mereu. În copilărie și în adolescență credeam că Dumnezeu este un bătrânel cu barbă, astăzi știu că Dumnezeu este în fiecare dintre noi și că noi suntem suma Lui.

În copilărie și în adolescență credeam că rugăciunea este o putere, astăzi știu că recunoștința este o putere. În copilărie și în adolescență îmi era frică de viață, astăzi trăiesc viața pe care mi-o doresc. În copilărie și în adolescență credeam că există doar niște momente trecătoare de fericire. Astăzi știu că fericirea mea poate fi umbrită din când în când de niște momente de tristețe. Toate acestea înseamnă DEVENIRE, iar eu am iubit atât de mult acest proces, încât l-am ridicat la nivel de artă. În cadrul proiectului <Arta Devenirii>, vom sta de vorbă despre fericire, ea fiind condiția firească a omenirii. Cum se pierde, cum se câștigă și mai ales cum se menține, este lecția fiecărui pământean, pentru că doar oamenii fericiți pot schimba lumea. Fii unul dintre ei!”, spune Silvia Grigore.

“FEMEILE TUNISIENE, TRECUT ȘI PREZENT”

Prelegerea cu tema “Femeile Tunisiene, Trecut și Prezent”, în cadrul proiectului “Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe E.S. Raja Jhinaoui Ben Ali, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Tunisiene în România, luni, 21 martie, de la ora 16,30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Clubul Româno-Arab de Cultură și Presă și stă sub semnul Zilei Independenței Republicii Tunisiene și Zilei Mamei în Lumea Arabă (21 martie).

„Vom aborda și contribuția femeilor tunisiene la independența Tunisiei”, precizează Ahmed Jaber.

”O VIAȚĂ DEDICATĂ SCENEI”

Dialogul cu tema „O viață dedicată scenei”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități Culturale Piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe actrița Luminița Borta, marți, 22 martie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Continuăm proiectul <Personalități Culturale Piteștene> cu distinsa mea invitată, actrița Luminița Borta. Cunoscuta și talentata actriță din Pitești, Luminița Borta, a înființat, imediat după ce s-a pensionat (pe neașteptate) de la Teatrul <Alexandru Davila> (toamna anului 2019), <Teatrul Independent>, situat la subsolul blocului de vis-a-vis de Colegiul Economic <Maria Teiuleanu>, aleea Teiuleanu. Aici a ținut, de atunci, cursuri de teatru și a jucat în multe piese. Este și actriță, și regizoare, și scenaristă, și profesoară. La 18 martie 2022, susține premiera spectacolului <Katharina>, subintitulat <Comentarii contemporane la Îmblânzirea scorpiei> de W. Shakespeare”, declară Jean Dumitrașcu.

”DRUMUL CĂTRE NOI ÎNȘINE”

Prelegerea cu tema „Drumul către noi înșine”, în cadrul proiectului de dezvoltare pesonală sub genericul „Clubul de lumină”, coordonat de scriitoarea și terapeutul Corina Caltan, marți, 22 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dezbaterea cu tema „Ce este menit, e înlesnit!”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe expert wellness, speaker și trainer holistic Cristela Georgescu, eveniment care se va desfășura miercuri, 23 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Abordăm marile lupte și conflicte interioare, cele care se și reflectă în această perioadă la exterior, prin situația la care asistăm cu toții. Discutăm despre sursa, semnificația și soluționarea conflictelor interioare, a marilor <Nu>-uri și blocaje din viața noastră. Care sunt lucrurile, situațiile și persoanele cu care n-am făcut (încă) pace în inimă? Cum se naște conflictul interior? Ce semnificație au blocajele din viața noastră? Cum restabilim pacea și iubirea?”, ne incită Petruța Daniela Mihăilescu.

”POEZIA, POD DE LUMINĂ PESTE OBSCURE APUSURI”

Dezbaterea cu tema „Poezia, pod de lumină peste obscure apusuri”, în cadrul proiectului „Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, eveniment care va avea loc joi, 24 martie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Invitații mei vor fi preotul-scriitor George Mitrache, poetul George Constantin, din Curtea de Argeș, și scriitoarea Rodica Mureșan, din Cluj. Vom aborda activitățile culturale ale fiecăruia și vom susține o lectură din creațiile proprii, dezbateri și opinii pe tema evenimentelor grave, cu care se confruntă societatea contemporană”, informează Silvia Giurgiu.

LANSAREA ROMANULUI “GENUNEA”

Lansarea romanului “Genunea”, de Ion Dogioiu, în cadrul proiectului cultural-educativ “Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, joi, 24 martie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Autorul, Ion Dogioiu, este profesor la Colegiul Național <Alexandru Odobescu>, dar are și o impresionantă activitate culturală, fiind poet, prozator și artist plastic, deținător al mai multor premii importante la concursuri naționale și internaționale. Evenimentul editorial pe care ni-l oferă are loc sub egida Fundației Literare <Liviu Rebreanu>”, precizează Allora Albulescu.

RECITAL POETIC – ”PRIMĂVARA POEȚILOR”

Recital poetic sub egida Festivalului „Primăvara Poeților”/ „Le Printemps des Poètes” – la Pitești, eveniment coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, vineri, 25 martie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Festivalul <Primăvara Poeţilor>/<Le Printemps des Poètes>, inițiat în 2005 în Franța, se desfăşoară anul acesta în perioada 10 – 28 martie. Peste 60 de ţări participă la această sărbătoare a poeziei! Centrul Cultural Pitești s-a alăturat acestei inițiative încă de la a doua ediție, organizând recitaluri la sediu, dar și la Institutul Francez din București, la Muzeul Literaturii Române, la Uniunea Scriitorilor din România, Azilul de bătrâni Găvana, la Penitenciarul Mioveni, în școli și licee din Pitești și București, acasă la poeți, lansări de carte, colocvii, memorabil fiind un „miting al poeților” pe Strada Mare.

RECITAL POETIC SUSȚINUT DE AUTORI PITEȘTENI 

În acest an, Centrul Cultural Pitești, vă oferă un recital poetic susținut de autori piteșteni, urmat de discuții libere despre rolul poeziei în zilele noastre. Participă, printre alții, poeții Gheorghe Smeoreanu și Alexandru Mărchidan. Tema festivalului din acest an este <L’ Éphémér`>”, spune Jean Dumitrașcu.

“JACQUES ELLUL ȘI LUMEA CONTEMPORANĂ”

Prelegerea cu tema  “Jacques Ellul şi lumea contemporană”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul Octavian Soviany, vineri, 25 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Conferinţa pe care o va susţine Octavian Soviany are ca temă relevanţa gândirii lui Jacques Ellul pentru lumea de astăzi. Este vorba despre unul dintre cei mai interesanţi şi mai neliniştitori filosofi, mai ales prin reflecţiile sale asupra tehnicii, cu accent pe pericolul generat de aceasta la adresa umanităţii omului. Octavian Soviany este poet, prozator şi traducător, laureat al mai multor premii literare. A tradus câteva dintre cărţile fundamentale ale lui Jacques Ellul, având în pregătire şi alte traduceri din opera acestui important gânditor francez”, spune Leonid Dragomir.

555×222  MAIA
Pizza Sapori Italia 570 90