930 x122 grota rece

amenzi

Noi sancțiuni pentru șoferi. Amenzile ajung și la 2900 de lei

Noi sancțiuni pentru șoferi. Amenzile ajung și la 2900 de lei.

Citiți și: Important de știut pentru toți șoferii!

Într-o ședință care va avea loc astăzi, Guvernul României va aproba, printr-o ordonanță de urgență, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Aceste modificări prevede și stabilește noi sancțiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră, dar și pentru șoferii care adoptă un comportament agresiv la volan.

Citiți și: Atenție dacă stați la bloc: amenzile ajung până la 100.000 de lei!

Astfel, potrivit noilor modificări ale legislației rutiere, agresivitatea la volan costă. Șoferii care adoptă un comportament agresiv în trafic vor fi sancționați cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (între 580 lei și 725 lei), dar și cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, în cazul în care s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se stabileşte amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (870 lei – 1.160 lei), plus suspendarea permisului pentru 60 de zile.

Circulația pe banda de urgență și trecerea la nivel cu calea ferată

Circulația nejustificată cu un autovehicul pe banda de urgenţă a autostrăzii se va sancționa cu amendă de la 580 lei – 725 lei la 1.305 lei – 2.900 lei, iar sancţiunea contravenţională complementară privind punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) se înlocuieşte cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile

Pentru întoarcerea și mersul înapoi pe autostradă, circulația sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, circulația în sens contrar direcţiei de mers pe calea unidirecţională se introduce sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile.

De asemenea, pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată se majorează perioada de suspendare a permisului de la 90 de zile la 120 de zile.

Abateri de la regulile privind depășirea

Nerespectarea regulilor referitoare la efectuarea manevrei de depăşire – amendă de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei, plus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 60 de zile (de la 30 de zile cât era în trecut).

Dacă în urma abaterii de la regulile privind depăşirea s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se prevăd următoarele sancțiuni: amendă de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei, plus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile (de la 60 de zile cât era în trecut).

Nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate

Nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate se sancționează cu amendă de la 580 lei – 725 lei la 870 lei – 1.160 lei, plus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 60 de zile (de la 30 cât era în trecut).

Dacă prin nerespectarea regulilor privind acordarea de prioritate s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale sunt prevăzute următoarele sancțiuni: amendă de la 870 lei – 1.160 lei la 1.305 lei – 2.900 lei, plus suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile (de la 60 de zile cât era în trecut).

De asemenea, se reglementează un nou prag de viteză, respectiv depăşirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteză, pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv 120 de zile.

În cazul în care prin încălcarea regulilor de circulaţie privind circulaţia pe sens opus, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice ori conducerea pe autostradă s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce să majorează cu 30 de zile.

Se reglementează interdicţia de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, urmare a condamnării penale pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul rutier pe teritoriul României, pentru titularul de permis de conducere emis de o autoritate străină.

555×222  MAIA

Comentarii

Un comentariu

  • Enciu Catalin spune:

    Ar fi fost cel mai indicat decit sa suspede dretul la conducere pe o perioada limitata la depasirea cu 10 km/ora peste viteza legala admisa confiscarea masini sau a motcicletei indiferent ca este proprietar sau ca a inprumutat vehiculul in cauza legea asta exista in alte tari europene pentru conducere agresiva si depasirea vitezei legale.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90