930 x122 grota rece

minori

Oficial! Ce se întâmplă cu minorii care ies din țară!

Oficial! Ce se întâmplă cu minorii care ies din țară!

Citiți și: Poliția face lumină în cazul scandalului din stația de autobuz

Copiii cu vârsta între 16 și 18 ani scapă, de la mijlocul lunii august 2023, de obligația de a fi însoțiți de un adult atunci când călătoresc în străinătate, conform unei legi recent oficializate.

Totuși, ei au nevoie, pentru ieșirea din țară, de acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.

Citiți și: Scene neașteptate în Pitești: Puști de 14 ani, prins la volanul mașinii bunicului!

Legea 247/2023 prevede, ca excepție de la regulile actuale, ca cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani să poată călători în străinătate neînsoţiţi, însă numai cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali. Noua lege a apărut vineri în Monitorul Oficial și intră în vigoare pe 20 august 2023.

Până acum, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabilea că cetățenii români minori pot călători în străinătate numai însoțiți și, de asemenea, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali.

Practic, prin această modificare se reduce vârsta de la care copiii pot circula peste granițe neînsoțiți – de la 18 ani la 16 ani.

Oficial! Ce se întâmplă cu minorii care ies din țară!

„Prin excepție (…), cetățenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani pot călători în străinătate neînsoțiți, cu acordul părinților ori al reprezentanților legali, în condițiile prezentei legi”, prevede noul act normativ.

Acordul părinților sau al reprezentanților legali se poate demonstra cu ajutorul unei declaraţii notariale.

Mai exact, polițiștii de frontieră permit ieşirea din România în baza unui document de călătorie individual sau al unei cărţi de identitate și în baza unei declaraţii notariale a ambilor părinţi sau a unuia dintre părinți.

Totodată, sunt detaliate și motivele pentru care copiii care au împlinit 16 ani pot călători neînsoțiți.

Această schimbare aliniază legislația națională cu cea întâlnită în multe state europene și permite copiilor care au împlinit 16 ani, în special celor ce studiază în străinătate sau care au părinți acolo, să călătorească mai ușor peste granițele României.

Detalii, AICI.

Sursă foto: Arhivă/Descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3