930 x122 grota rece

itm argeș

Patronii riscă amenzi de până la 10.000 lei dacă nu fac asta

Patronii riscă amenzi de până la 10.000 lei dacă nu asigură salariaților echipamente individuale de protecție.

Citiți și: ITM Argeș: IMPORTANT pentru toți angajatorii!

Informare cerințe minime privind echipamentul individual de protecție.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş revine cu următoarele informaţii referitoare la cerinţele minime ce trebuie respectate în materia echipamentului individual de protecţie utilizat de lucrători la locul de muncă.

Citiți și: ITM, anunț de ultim moment! E obligatoriu! Amendă de 7.000 de lei

Prin echipament individual de protecţie se înţelege orice echipament destinat să fie purtat sau ţinut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop şi care trebuie să fie utilizat atunci când riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin mijloace tehnice de protecţie colectivă ori prin măsurile sau metodele de organizare a muncii.

Orice echipament individual de protecţie trebuie să fie corespunzător pentru riscurile implicate, fără să conducă el însuşi la un risc mărit, să corespundă condiţiilor existente la locul de muncă, să ia în considerare cerinţele ergonomice şi sănătatea lucrătorilor şi să se potrivească în mod corect persoanei care îl poartă, după toate ajustările necesare.

Condiţiile de utilizare a echipamentului de protecţie

Condiţiile de utilizare a echipamentului individual de protecţie, în special durata purtării, sunt determinate în funcţie de gravitatea riscului, frecvenţa expunerii la risc, caracteristicile postului de lucru al fiecărui lucrător şi de performanţa echipamentului individual de protecţie.

Se va acorda obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.

Totodată angajatorul trebuie să organizeze activitatea de păstrare, întreţinere şi denocivizare a echipamentului individual de protecţie.

Echipamentul individual de protecţie se distribuie gratuit de către angajator, care asigură buna sa funcţionare şi o stare de igienă satisfăcătoare a acestuia şi, totodată, informează lucrătorul despre riscurile împotriva cărora îl protejează purtarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorul va asigura instruirea lucrătorului şi, dacă este cazul, va organiza antrenamente pentru modul de purtare a echipamentului individual de protecţie care va fi utilizat numai în scopurile specificate şi în conformitate cu fişa de instrucţiuni, exceptând împrejurările specifice şi excepţionale.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei neasigurarea de către angajator a echipamentelor individuale de protecţie.”

Foto descriptiv: Gorjeanul.ro

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3