SMART KIDS 930X122

alcool

Pedepse mai blânde pentru şoferii care sunt şi băuţi, şi drogaţi

Cei prinși că au condus sub influența atât a alcoolului, cât și a drogurilor, ar putea fi judecați pentru o singură infracțiune.

Citiți și: Pedepse mai mari pentru vânzarea și distribuirea de droguri minorilor!

Șoferii care sunt depistați conducând pe drumurile publice în timp ce se aflau și sub influența băuturilor alcoolice, și a drogurilor vor fi acuzați de o singură infracțiune, nu de două, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), anunță Avocatnet.ro.

Codul penal menționează cele două infracțiuni ca fiind separate, având fiecare pedepse de până la cinci ani de închisoare. Asta înseamnă că celor care vor fi depistați în ipostaze similare nu li se va aplica tratamentul de concurs al infracțiunilor.

Citiți și: Cât putem bea fără să ne îmbolnăvim

ICCJ a stabilit, prin Decizia nr. 11/2022, că „fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi aflându-se sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 336 alin. (1) şi (2) din Codul penal, infracțiune unică”.

După ce hotărârea ICCJ va fi publicată în Monitorul Oficial, ea va deveni aplicabilă tuturor instanțelor de judecată dacă se vor confrunta cu dosare care vizează infracțiuni similare.

(Foto: descriptiv / Sursa: avocatnet.ro)

Donaris 555×222

Comentarii

RAW FOTO 570 X 90