- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 10-06-2019, ora 16:35
- Știri
PERICOL ÎN ARGEȘ. AVERTIZARE OFICIALĂ
Pericol în Argeș. Avertizare oficială. Există tot mai multe sesizări cu privire la apariția urșilor pe Transfăgărășan și pe potecile turistice din județul Argeș. Este motivul pentru care Salvamont Argeș transmite o serie de reguli pe care turiștii și nu numai trebuie să le respecte în eventualitatea în care se întâlnesc cu un urs.
Citiți și: Argeș: Misiune de salvare dramatică în munți: Ce s-a întâmplat cu turiștii”Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli dacă şi dumneavoastră veţi face la fel. Omul nu este o pradă pentru urs, dar dacă primeşte mâncare în mod constant va considera normal să primească în permanenţă, ceea ce-l va face să devină agresiv.
În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci vă va ataca”, avertizează Salvamont Argeș.
Citiți și: România, invadată de urși: Frica devine noua realitate în stațiunile montane și orașeDe asemenea, atunci când campaţi sau parcurgeţi trasee turistice, trebuie să vă semnalați prezența vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Este de reținut, însă, că zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului îl va atrage și de la 10 kilometri!
Amintim că un bărbat a fost atacat de urs în zona municipiului Curtea de Argeș, iar un alt exemplar a fost văzut în apropiere de Mioveni.
În această perioadă, în zonele montane turiștii pot întâlni și vipere. Salvamontiștii au recomadări și pentru astfel de situații.
”Pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comună sau Vipera Berus), se recomandă portul bocancilor de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Portul bocancilor vă va feri și de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor.
Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari, decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă, care nu vă permite verificarea suprafetei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră”.
În cazul unei muşcături de viperă (mușcătura se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm), trebuie să sunați la 112 sau 0SALVAMONT. Este recomandat să încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sânge, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate, care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.
Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui infestat în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventivă a unor antihistaminice întârzie acţiunea simptomatică a veninului, menționează Salvamont Argeș.
Decesul se poate produce la 24-48 de ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcătura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.
Salvamont Argeș vă recomandă să aveți asupra dumneavoastră și să folosiți o trusă de aspirație a veninului, care poate fi folosită o perioadă foarte îndelungată.
Pentru informaţii suplimentare despre comportamentul în zona montană, accesaţi www.salvamontarges.ro si www.salvamontromania.ro.