Eurial 930 x 122

centrul cultural pitești

Pitești. Centrul Cultural organizează noi evenimente cultural – educative și de dezvoltare personală

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 18-20 aprilie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Surpriza de la Târgul de Crăciun! Toată lumea e așteptată în Centru

Prelegerea cu tema „Oameni înviați. Cazuri istorice”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Biografii de excepție”, susținut de muzeograful, istoricul și scriitorul Octavian Dărmănescu, marți, 18 aprilie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Festivalul ZAVAIDOC, ediția a XVII-a: Anunț de ultim moment!

“În secolul XX, științific și trecut, a afirma că un mort poate fi înviat ținea de umorul negru. Începând cu dezvoltarea fizicii cuantice, lucrurile – la fel de științífic vorbind – nu mai sunt atât de definitive.

O anume îndoială față de această lume sigură, chimică și fizică, își face loc nu numai în mințile atee, ci și în manualele de facultate. Și dacă lumea văzută este forma grosieră a energiei, unda și corpusculul, la fel și noi, grosierii ei – frumoși însă ca într-un roman francez –putem spera, filozofic-primar, la una mai bună.

Ce să mai spunem de religiile monoteiste, care chiar cred în vești bune. Cea mai mare dintre veștile bune în acest regal al chimiei anorganice, lumea, este învierea din morți.

Vă invit într-o călătorie incredibilă, peste literatura SF și peste tot ce s-ar putea numi rațiune mundană.

Oameni înviați din morți care s-au întors de dincolo de Styx pentru a ne vesti că există, în afară de lumea pipăibilă, una incredibilă, care nu se termină niciodată, cea veșnică. Iar acolo, în ultimul fald al paradisurilor suprapuse, Restauratorul, Împăratul lumilor, Iisus Hristos, Mântuitorul oamenilor, singurul Om care nu a fost înviat de nimeni, ci S-a înviat pe Sine Însuși, ca un Atotputernic”, ne provoacă Octavian Dărmănescu.

Prelegerea cu tema “Rugăciunile poeților”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Literatura Română Necanonică”, susținut de poeta și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 19 aprilie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Traducerea cărţii religioase din limba slavonă în limba română prilejuiește cea dintâi exprimare a creativităţii prin cuvânt în limba noastră.

Dimensiunea religioasă a existenţei a căpătat de-a lungul timpului forme inedite de vibraţie şi expresie lirică mai întâi prin actul traducerii, apoi prin actul creaţiei individuale, fie în cadrul bisericii, ca literatură religioasă, fie în afara ei, ca literatură de inspiraţie religioasă.

Poeţii au descoperit şi redescoperit sensurile creştine ale dialogului dintre om şi divinitate: despre rosturile vieţii, revelaţia generală şi particulară, iubirea ca dimensiune divină, depăşirea limitelor umane prin credinţă, speranţa ca înfrângere a timpului carceral, misterul existenţial, zbaterea între credinţă şi tăgadă, sensul integrator al morţii, locul omului în univers, destinul Cosmosului etc.” , spune Iudita Dodu Ieremia.

Dezbaterea cu tema “Înțelepciunea ascunsă din operele populare”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul “Lumea interioară între mit și știință”, coordonat de promotorul cultural prof. Alexandra Grigorescu, având-o invitată pe Mirela Tudor, profesor de antropologie gnostică, eveniment care se va desfășura miercuri, 19 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Întotdeauna marii înțelepți au reînviat în operele lor adevăruri oculte.

Fie că au fost basme, legende, tradiții, scrieri științifice de pe toate latitudinile pământului, mesajul a fost același: de a trezi în sufletul omului neliniștea de a se autodescoperi și, prin cunoașterea de sine, să descopere Universul și Divinitatea.

Comuniunea, dialogul, întrajutorarea, lupta împotriva răului și dorința de cunoaștere și dezvoltare sunt prezente în operele populare ca sursă de cunoaștere și înțelepciune.

Copilul din noi se bucură mereu când binele învinge și învață că starea de bine și fericire a celor din jur ne influențează direct sufletul. Vă așteptăm alături de noi să redescoperim lumea basmelor, o lume fantastic de reală, care îmbină miturile cu știința”, spune Alexandra Grigorescu.

Recital de poezie cu titlul „Primăvara gândurilor îndrăznețe”, în cadrul proiectului „Suflet pe rime și nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, miercuri, 19 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Deschideți ferestrele sufletelor, numai așa va înflori iubirea!” este mesajul Loretei Din.

Dezbaterea cu tema „Parada liceelor (IV)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Copii și părinți, prietenii mei”, coordonat de profesoara de educație fizică și istorie Maria Simona Mitroi, de la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” – Structura Nr. 2, din Pitești, joi, 20 aprilie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Și luna aceasta, așa cum v-am obișnuit, vom avea întâlnire pe scena Centrului Cultural Pitești cu o unitate de învățământ, nivel liceal. De data aceasta Liceul Tehnologic <ASTRA> ne va prezenta structura educațională pentru anul școlar următor și câte ceva din roadele muncii din anul școlar în curs, astfel să ne stârnească interesul pentru a întâmpina cu bucurie prezentarea”, spune Maria Simona Mitroi.

Dezbaterea cu tema „Sănătate în Trinitate”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, eveniment care va avea loc joi, 20 aprilie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invit să descoperim împreună sănătatea sub toate aspectele ei: fizic, psihic și sufletesc. <Sănătatea în trinitate> este un concept care trebuie abordat doar în comuniune.

Despre toate acestea vom vorbi pe larg cu invitații mei, dar și cu publicul interesat”, spune Petruța-Daniela Mihăilescu.

 

555×222  MAIA
570 X 90 CAPRA 3