930 x122 grota rece

centrul cultural pitești

Pitești. Evenimente deosebite organizate de Centrul Cultural

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 22-28 mai 2023, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Prelegerea cu tema “Categorii ale Esteticii. Artă și Catharsis”

Prelegerea cu tema “Categorii ale Esteticii. Artă și Catharsis”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept din cadrul Universități Pitești, eveniment care va avea loc luni, 22 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Estetica este un domeniu al filosofiei care are ca obiectiv principal analizarea frumosului în sens larg. Demersul esteticii are în vedere conceptualizarea frumosului rezultat al creației umane, dar și conceptualizarea frumosului natural. Din această descriere se observă că estetica are un domeniu de interes mult mai larg decât filosofia artei, aceasta din urmă rezumându-se la analiza operelor de artă, deci a obiectelor create de om.

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

Există și estetică ortodoxă. Filocalia, celebra colecție cu scrierile sfinților Părinți, se traduce prin dragoste pentru frumos. Estetica ortodoxă abordează ipostazele frumosului, mistagogia și caligogia, estetica urâtului, rugăciunea, jertfa, cateheza, diaconia, tradiția și libertatea, simbolul, analogie, antinomie și anagogie, geografie sacră. Frumosul artistic și cel natural, sublimul sunt categorii ale gândirii analizate în opera multor filosofi, teologi, artiști.

Ceea ce caută omul prin artă este frumuseţea absolută sau, am putea spune, frumuseţea divină. Pentru a o găsi, ea trebuie să aibă o existenţă reală şi să fie ade¬vărata frumuseţe. În acest sens e adevărată următoarea afirmaţie: <Frumosul nu e o stare de conştiinţă. El e obiectiv> (Alain Besançon). În context estetic, catharsis-ul este definit ca eliberare de pasiuni, purificare de emoții, în special de îngrijorare și teamă, în primul rând prin intermediul artei.

Aristotel este cel care utilizează acest concept ca pe o metaforă în lucrarea <Poetica>, spre a descrie efectele tragediei asupra spectatorului. În expunerea noastră vom analiza pe larg această problematică”, spune Marius Andreescu.

Lansarea nr. 2/2023 al revistei-document „Restituiri Pitești”

Lansarea nr. 2/2023 al revistei-document „Restituiri Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al publicației, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 22 mai, de la ora 20.00.

“În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: Marius Andreescu, <Scurtă istorie a justiției constituționale>; Octavian Dărmănescu, <Istoria primului cor bisericesc din Pitești>; Aurel Radu, <Bisericile din Pitești în 1865>; Elena Ștefănică, <Decada brătienistă în istoria României Mari (1918-1928)>; Marius Marinac, <Vandalizarea picturii exterioare a Morții de la Biserica din Ciocănăi, Județul Argeș>”, spune Marin Toma.

Dialog tematic, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara Maria Mona Vâlceanu, având-o invitată pe scriitoarea și traducătoarea Marilena Lică-Mașala, marți, 23 mai, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invităm la un itinerar spiritual <de la Teiu la Paris>, la dialog între scriitori piteșteni si scriitoarea din satul lui Vladimir Streinu, dar și la evocări…”, spune Maria Mona Vâlceanu.

Dialogul cu tema “Tradiţiile satului de munte”

Dialogul cu tema “Tradiţiile satului de munte”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe Cecilia Gropan, profesoară de limba și literatura engleză, intrepretă de folclor și romanțe, marți, 23 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Doamna Cecilia Gropan s-a născut în satul Piatra, judeţul Argeş. Este absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Litere (Limba şi Literatura Engleză), promoţia 1999, din cadrul Universității Pitești. În prezent, este profesor de engleză la Şcoala Gimnazială Nr.1. din comuna Stoeneşti. Este pasionată de folclorul şi tradiţiile autentice, de muzică religioasă, romanţe şi de istoria locală. Are participări individuale la manifestări culturale în ţară şi străinătate: Voineşti-Dâmboviţa, Alţâna-Sibiu, Suedia şi Lituania.

Devine instructorul grupului vocal din Piatra, <Mocăniţa>, între anii 1999-2002, redenumit <Flori de Piatră>, din anul 2018 şi până în prezent. Cu acest grup vocal participă la festivaluri zonale de folclor, concerte de colinde, pricesne, de Ziua Eroilor în localităţile: Stoeneşti, Piatra, Bădeni, Dragoslavele, Boteni, Berevoeşti, Schitu-Goleşti, Livezeni, Vlădeşti, Stăneşti-Corbi, Geamăna-Bradu, Câmpulung, Piteşti, Curtea de Argeş.

Participă la Festivalul de Muzică Lăutarească Veche <Zavaidoc> Piteşti, în anul 2018. În anul 2019 obţine locul întâi la Festivalul de Romanţe <Rapsodii de Toamnă> Câmpulung. Este laureată a Festivalului de Romanţe şi Lied <Nicolae Florei> din oraşul Bocșa, judeţul Caraş-Severin, în anul 2019. Cecilia Gropan este o persoană înzestrată cu mult talent, consecventă şi motivată, reuşind cu succes în mai multe domenii ale culturii”, spune Mariana Claudia Filipescu.

Dezbaterea cu tema „Online versus onsite”

Dezbaterea cu tema „Online versus onsite”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Și noi avem drepturi!”, coordonat de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, miercuri, 24 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Prezența în mediul online generează o viață paralelă, în care <cetățenilor digitali planetari> trebuie să li se respecte dreptul la liberă exprimare, ținându-se cont de drepturile celorlalți la viață privată și la protecția datelor personale, a drepturilor de autor, a protejării securității naționale, a ordinii publice și a sănătății publice.

Problemele legate de știrile false, de hărțuirea în mediul online – cyberbullying – sau de manipularea premeditată și graduală a copiilor pentru a fi supuși unor abuzuri sexuale – grooming – vor fi aduse în atenția publicului de către psihologul Ioana Geac, voluntar în cadrul Organizației <Salvați Copiii> – Filiala Argeș.

Dependența de internet are un impact negativ asupra performanțelor școlare și relațiilor de familie, conduce la perturbări ale stării de sănătate – fizică sau emoțională – și la modificări comportamentale.

Alături de corul de copii al Școlii Gimnaziale <Tudor Vladimirescu> din Pitești, condus de doamna profesor Diana Luminița Cîrstea, vă invităm să vă bucurați sufletul cu un medalion cultural-artistic dintr-un repertoriu variat și să vă lăsați impresionați de energia pozitivă generată de socializarea în mediul fizic”, spune Alexandra Grigorescu.

Lansarea albumului de fotografii „Călător prin timp și spațiu”

Lansarea albumului de fotografii „Călător prin timp și spațiu”, de Cristina Bițică, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de scriitorul, cantautorul, artistul plastic și profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, miercuri, 24 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vă invit să ne bucurăm împreună de lansarea unui album de fotografii semnat de piteșteanca Cristina Bițică, intitulat <Călător prin timp și spațiu>, în care autoarea ne împărtășește prin intermediul fotografiei gânduri, sentimente, trăiri, locuri pe unde a umblat și pe care le-a văzut cu ochiul minții și al sufletului.

Domnul profesor Grigore Curcanu, președintele Cenaclului literar <Dor de infinit>, ne aduce volumul de poezie <Trepte spre lumină>, o poezie plină de lumină și sensibilitate, dar ne prezintă și Revista de literatură și artă <Universul literar artistic Dor de infinit>, în paginile căreia se regăsesc nume ale literaturii și artei contemporane din România și din diaspora.

Domnul Nicolae Pitz, scriitor, cantautor, ne va prezenta volumele sale de poezie <Secunda de iubire> și <Poemele sfârșitului de veac>. Îi vom avea alături de noi și pe editorii Daniela și Florin Căprar, cei care păstoresc Editura <Izvorul Cuvântului>. Vom povesti, vom admira fotografie, vom recita și vom cânta într-o după-amiază de mai, petrecută între prieteni”, spune Stelian Necșoi.

Lansarea volumului de proză „Bucurânda”

Lansarea volumului de proză „Bucurânda”, de Adrian Georgescu, în cadrul proiectului „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, eveniment editorial care se desfășoară sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, joi, 25 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului Național de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea… „ ediția a XXIII-a, coordonat de poetul Virgil Diaconu, directorul revistei de cultură „Cafeneaua literară”, vineri, 26 mai, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La concurs s-au înscris 45 de tineri din mai multe județe. Juriul, format din membri ai Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Pitești (Virgil Diaconu – președinte, Liliana Rus – membru, Lucian Costache – membru) îi va desemna pe câștigători, care vor fi premiați cu diplome şi sume de bani, astfel: Premiul I: 700 de lei, Premiul al II-lea: 600 de lei, Premiul al III-lea: 500 de lei, Menţiune I: 400 de lei, Menţiune II: 400 de lei”, precizează Virgil Diaconu.

Festivalul Internațional de Teatru în Stradă

Festivalul Internațional de Teatru în Stradă, care se va desfășura vineri, 26 mai, sâmbătă, 27 mai, și duminică, 28 mai, în centrul Municipiului Pitești (La Ceas) în cadrul căruia vor susține reprezentații Trupa de Teatru „Jordi L. Vidal Company” din Belgia, Trupa de teatru „Eccentrici Dadaro” din Italia și Trupa de teatru „Barbarossa Samba Group” din România.

Iubitorii genului sunt invitați la spectacole după cum urmează:

Vineri, 26 mai, orele 21.00 – 22.00 – Barbarossa Samba Group.

Sâmbătă, 27 mai, orele 18.00 -19.00 – Jordi L. Vidal Company; orele 20.00-21.00 – Eccentrici Dadaro.

Duminică, 28 mai, orele 11.00 -12.00 – Jordi L. Vidal Company; 18.00 -19.00 – Eccentrici Dadaro, 20.00 – 21.00 – Jordi L. Vidal Company.

Concursul Național de Gimnastică pentru Toți și Gimnastică Acrobatică

Concursul Național de Gimnastică pentru Toți și Gimnastică Acrobatică, coordonat de antrenoarea Nicoleta Andrei, arbitru internațional de gimnastică ritmică și arbitru național de gimnastică acrobatică, eveniment care va avea loc duminică, 28 mai, între orele 13.30 – 16.30, la PITEȘTI ARENA, intrarea fiind liberă.

„Evenimentul, dedicat Zilelor Municipiului Pitești, se desfășoară sub patronajul Federației Române de Gimnastică, Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești.

La competiție participă peste 250 de gimnaști cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani, de la cluburile afiliate Federației, care vor susține probe la următoarele secțiuni: Gimnastică pentru Toți (Gym for All), sub patronajul Federației Internaționale de Gimnastică și al European Gymnastics, precum și Gimnastică Acrobatică (disciplină nou înființată în România, la care și Piteștiul este piatră de temelie).

Vor fi prezenți: personalități din conducerea Federației Române de Gimnastică, staff-ul Comitetului Tehnic de Pregătire al Federației Române de Gimnastică și șase arbitri internaționali de gimnastică, specialiști în domeniu care vor monitoriza și vor evalua cu precizie fiecare sportiv în parte. Este pentru prima dată când Federația Română de Gimnastică este prezentă în județul Argeș și la Pitești, fapt care va scrie o nouă filă de istorie în gimnastica națională”, declară Nicoleta Andrei.

New Profesional Consult-555×222
570 X 90 CAPRA 3