New Profesional Consult 930 x 122

centrul cultural pitești

Pitești. Evenimente educative destinate iubitorilor de cultură

Pitești. Evenimente educative destinate iubitorilor de cultură

Citiți și: Câștigătorii unui important concurs și-au primit azi premiile

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21-25 august 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Prelegerea cu tema „Ființa, Existența și Ipostasurile în Gândirea Teologică și Filosofică Modernă”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, avându-l invitat pe părintele prof. univ. dr. Ion Popescu, preot, eveniment care va avea loc luni, 21 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Simfonia Lalelelor: Spectacolul continuă! Concert extraordinar acum, în Luncă

„Ființa, Existența și Ipostasurile în Gândirea Teologică și Filosofică Modernă”

,,Ființa este un termen care provine din filosofia greacă, preluat și subiect de meditație pentru teologia creștină și pentru întreaga filosofie europeană până în prezent.

Unii consideră că filosofia este meditație asupra ființei care desemnează realitatea absolută sau ceea ce rămâne neschimbat din fluxul schimbărilor, ceea ce trebuie descoperit dincolo de aparențele sensibile.

În traducere din limba greacă veche, ființă înseamnă <ceea ce este>, așa cum este definit de: <to on>.

Traducerea este certificată și de filosofia germană: <Das Ding ist Sein> (lucrul este ființă).

Concepută ca o realitate inteligibilă și cauză din care emană toate existențele particulare, ființa este un atribut al lui Dumnezeu inaccesibil și incognoscibil pentru om.

În Dumnezeu există, deci: Fiinţa, lucrarea şi ipostasurile dumnezeieşti. Această distincţie nu introduce în Dumnezeu o divizare.

Dumnezeu este unic în ființă și întreit în persoane.

Fără această distincţie între Fiinţa divină şi energiile divine necreate, aspect evidențiat în teologia Sfântului Grigorie Palama, nu poate fi înţeles raportul omului cu Dumnezeu fără a cădea în panteism sau – cum au subliniat teologii ortodocși –, fără a-l despărţi pe om de Dumnezeu printr-o prăpastie de netrecut, omul şi Dumnezeu rămânând două existenţe paralele şi independente care nu se întâlnesc niciodată.

În sensul său vechi, termenul de ființă (<Sein>) a fost preluat în filosofie de Heidegger, de fenomenologie și de existențialism, orientări filosofice contemporane.

În aceste concepții filosofice, prin ființă se înțelege ceea ce se manifestă și se dezvăluie prin <fiindurile> particulare (<Seiendes>), considerate în diferența, particularitatea lor <ontică>, ceea ce se dezvăluie, dar rămâne în același timp, esențialmente retras în sine.

Ființa umană, ființa socială, ființa unei națiuni sunt modalități ale ființei. În limbaj filosofic, existența înseamnă faptul de a fi, de a avea o realitate obiectivă, independent de conștiința celui care gândește sau percepe această realitate.

Existența se referă la lumea sensibilă și lumea inteligibilă.

Noțiunea de ipostas se identifică, în teologia ortodoxă, cu cea de persoană (în greacă: πρόσοπον/ prosopon = persoană, mască, față către față), mai ales în legătură cu Persoanele Sfintei Treimi,Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Creștinismul redefinește noțiunile antice de ipostas și de persoană.

Împreună cu reputatul teolog și filosof, părintele profesor dr. Ion Popescu, vom aprofunda aceste aspecte în dialogul nostru, cu referire la gândirea teologică și filosofică modernă”, spune Marius Andreescu.

,,Importanța amplasării ferestrelor într-o clădire. Neutralizarea săgeților otrăvite care se îndreaptă către ferestre”

Prelegerea cu tema ,,Importanța amplasării ferestrelor într-o clădire. Neutralizarea săgeților otrăvite care se îndreaptă către ferestre”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, susținut de specialistul în Feng Shui, Sorin Dinu, eveniment care va avea loc marți, 22 august, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Vom vorbi despre ce putem detecta prin fereastră (două clădiri vecine cea din spate fiind mai înaltă decât prima… Ea ne avertizează că suntem predispuși hoțiilor și trebuie să luăm măsuri de precauție).

O clădire izolată care se ridică mult peste toți vecinii simbolizează dușmanii.

Trebuie să fim foarte atenți la cei care vor să ne facă rău și să acționăm în consecință”, spune Sorin Dinu.

,,Conștiința Globală”

Dezbaterea cu tema ,,Conștiința Globală”, în cadrul proiectului ,,Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe preotul ortodox Adrian Singurov, eveniment care va avea loc marți, 22 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,În cinstea celor două sărbători creștine dedicate Sfintei Maria, mi-am propus să abordăm tema conștiinței globale, alături de invitatul meu, Adrian Singurov, licențiat în psihologie criminalistică, licențiat în teologie ortodoxă, fondator al Grupului <Ortodoxia Cuantică> și cel care a pus bazele teoretice ale conceptului de <Ortodoxie Cuantică>”, spune Ahmed Jaber.

,,Cronică de teatru. Dramaturgul V. Butulescu: Urmuz (Dincolo de zid)”

Prelegerea cu tema ,,Cronică de teatru. Dramaturgul V. Butulescu: Urmuz (Dincolo de zid)”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul ,,Teme Culturale în Emoții Raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 23 august, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Piesă de teatru pusă în scenă de actorii Teatrului <Alexandru Davila> din Pitești.

Un autor dramatic remarcabil.

O realizare de excepție. Un spectacol inedit.

Spectacolul ar trebui inclus în stagiunea de toamnă a teatrului piteștean.

Roluri de mare artă dramatică: Adrian Duță și Tudor Preda”, precizează Lucian Costache.

,,Victor Papilian (1888-1956)”

Prelegerea cu tema ,,Victor Papilian (1888-1956)”, în cadrul proiectului cultural-educativ ,,Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, eveniment care va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Autor al unei impresionante opere ştiinţifice, Victor Papilian este şi unul dintre importanţii romancieri interbelici.

Partea cea mai rezistentă a operei sale literare este nuvelistica pe teme fantastice, prin care a sondat conştiinţa umană, dezvăluind trăsături şi aspecte inedite de comportament, întregind astfel activitatea sa de medic.

<Om de ştiinţă, de foarte larg orizont, Victor Papilian cultivă fantasticul care pătrunde cu tot neaşteptatul şi cu toată brutalitatea în existenţa unui erou de structură strict pozitivistă, anume în câmpul de interes al unui profesionist al observaţiei reci şi cumpănite, neîncrezător în tot ceea ce nu-şi află o explicaţie logică foarte riguroasă> (Alexandru George)”, spune Iudita Dodu Ieremia.

„Marmură și voie bună”

Lansarea volumului de poezie cu titlul „Marmură și voie bună”, de M. C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, dr. în istorie și cantautor de folk-hop, eveniment editorial care va avea loc miercuri, 23 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,După câțiva ani buni de găzduire a mini-concertelor la Centrul Cultural Pitești, am plăcerea să vă invit la lansarea volumului cu textele pe care le cânt.

Sunt M.C. Grăilă și încă de la început semnalizăm că prezentele poeme cu refren sunt, în definitiv, melodii.

Pitești. Evenimente educative destinate iubitorilor de cultură

Pariul autorului este să le reducă la tăcerea albului foii pentru ca, ulterior, să le plus-valorizeze sau, dimpotrivă, să le facă de râs.

Un timbru și o chitară pot să salveze nu numai o întreagă poezie proastă, ci chiar o singură literă, actorii și muzicienii știu.

La poeți, totul este mort și negru, îngropat în alb.

De acolo, din acest mic cimitir nins, de sus, cititorul învie literele și decide calitatea.

Prin acest demers melodia tipărită, în mare parte, se sinucide în primul rând pentru că nu mai este cântată.

Autorul, în vechiul concept grec al artei pentru mase, prestează o poezie ușoară, propulsată de două principii: oralitate și metaforă.

Revenirea la forma clasică, cu rimă – chiar sub pretext melodic, ca aici – evocă un univers poetic dispărut acum nu mult timp, plasându-l pe autor într-o postură retro.

Autoreferențialitatea, asumată conștient și, probabil riscant, nu este decât o investiție la fel de ludică în personajul M.C. Grăilă, pe un background clar autocritic.

Autorului îi repugnă tapajul rap și toată ploaia de bași și de falși poeți preparați în studio.

De aceea, încearcă să mute laudatio-ul de la profet, care uită că nu el este emițătorul real, la principiul unic, aici limba română.

În viziunea lui, poetul, trubadurul sau poetul în refrene nu sunt decât niște instrumente ale limbii, adevărata mașteră care, ca odinioară Socrate, îi consacră pe amândoi.

Vă aștept la încă o manifestare europeană a Piteștiului cultural!”, spune Octavian Dărmănescu.

,,Goana după euforia perpetuă”

Prelegerea cu tema ,,Goana după euforia perpetuă”, în cadrul proiectului sub genericul,,Vaccin Împotriva Virusului Manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul, jurnalistul George Smeoreanu, joi, 24 august, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Moda fericirii continue ne fragilizează și ne lasă pradă ușoară manipulării.

Pascal Bruckner: <Cum să știi dacă ești fericit? Cine fixează norma?

De ce trebuie să fii fericit, de ce ia această recomandare forma imperativă?

Ce să răspunzi acelora care mărturisesc jalnic că nu reușesc?>”, ne provoacă George Smeoreanu.

,,Perle de suflet în versuri, ancoră între literatură și destin”

Dialogul cu tema ,,Perle de suflet în versuri, ancoră între literatură și destin”, în cadrul proiectului ,,Întâlniri Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, având-o invitată pe poeta Ina Dumitrescu, eveniment care se va desfășura joi, 24 august, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,Împreună cu distinsa și talentata poetă Ina Dumitrescu din Craiova, invitata de onoare a ediției de august a proiectului <Întâlniri Culturale>, vom susține un regal de poezie de foarte bună calitate”, spune Silvia Giurgiu.

,,Infinitul din noi!”

Recital de poezie cu tema ,,Infinitul din noi!”, în cadrul proiectului sub genericul ,,Suflet pe Rime și Nuanțe”, coordonat de poeta și artistul plastic Loreta Din, joi, 24 august, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

,,De ce infinitul?

Pentru că voi veni la întâlnirea noastră lunară cu o pictură care reprezintă <Coloana recunoștinței fără sfârșit> a marelui sculptor Constantin Brâncuși, dedicată soldaților români din Primul Război Mondial, căzuți la datorie în luptele din 1916 de pe Valea Jiului, sau <Coloana Infinitului>, cum a fost denumită mai târziu.

Vă voi dezvălui care este legătura dintre această lucrare plastică, opera artistului și poezie.

Am ales două aforisme care sunt foarte aproape de gândirea și sufletul meu: <Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre El rămâne important!> (Constantin Brâncuși).

<Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată!> (Constantin Brâncuși).

Fiecare artist este într-o continuă căutare, în încercarea de a descoperi infinitul eului personal, spre a-l reda mai apoi în operele sale”, spune Loreta Din.

Tabăra Națională de Creație Plastică – Pictură, Grafică Pitești

Tabăra Națională de Creație Plastică – Pictură, Grafică Pitești, ediția a VIII-a, eveniment organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România-Filiala Pitești, care va avea loc în perioada 23-28 august.

La tabăra, care îl are drept curator pe artistul plastic prof. Daniel Preduț, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România- Filiala Pitești, participă șase artiști plastici consacrați:

– Alexandru Nicolae Ispas din Alba Iulia,

– Gheorghe Mosorescu din Brăila,

– Sorin Dumitrescu Mihăești din Pitești,

– Nicoleta-Cristina Cărare din Bacău,

– Ammar Alnahhas, cetățean român de origine siriană, stabilit la București,

– Florentina Carmen Ilinca Chițan, din Bacău.

– Vernisajul expoziției realizate de invitați va avea loc luni, 28 august, de la ora 16.00, în holul Primăriei Municipiului Pitești.

– Potrivit regulamentului, participanții la tabără vor realiza câte două lucrări, care vor intra în patrimoniul Centrului Cultural Pitești.

Foto principal: Arhivă/Descriptiv

Foto articol: Facebook Centrul Cultural Pitești

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90