Eurial 930 x 122

centrul cultural pitești

Pitești. Noi evenimente la Centrul Cultural

Pitești. Noi evenimente la Centrul Cultural

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 20 – 25 februarie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Simpozionul cu tema „Ziua Protecției Civile”, susținut de Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Basarab I”, Argeș, coordonat de președintele asociației, col. (rtr.) Ilie Stoica, eveniment care va avea loc luni, 20 februarie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români, Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 20 februarie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Dialogul cu tema „Poezia, sărutul divin dintre metaforă și ritm”, în cadrul proiectului “Întâlniri culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, avându-l invitat pe scriitorul Nicolaie Cismaru, luni 20 februarie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“La ediția din luna februarie a proiectului meu, am bucuria să vi-l prezint pe scriitorul Nicolaie Cismaru din Râmnicu Vîlcea. Vom purta discuții interesante despre lumea fascinantă a literaturii și vă vom oferi o lectură de calitate din creațiile proprii”, spune Silvia Giurgiu.

Prelegerea cu tema „Orgoliul profesional și în relația de cuplu”, în cadrul „Clubului de lumină”, proiect de dezvoltare personală coordonat de terapeutul și scriitoarea Corina Caltan, luni, 20 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Orgoliul este beția puterii care te face să îți piezi capul (Victor Hugo)”, ne incită Corina Caltan.

Recitalul de poezie cu tema „Amurg”, în cadrul proiectului „Suflet pe rime și nuanțe”, susținut de poeta și artistul plastic Loreta Din, luni, 20 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Așa cum v-am obișnuit, pe lângă lectură din cele mai recente versuri ale mele, vă voi prezenta și cea mai nouă pictură pe care am realizat-o cu titul <Amurg>, informează Loreta Din.

Prelegerea cu tema “Cultura și civilizația Imperiului Khmerilor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 20 februarie, de la ora 20.00.

“Imperiul Khmer a fost un stat puternic din Asia de Sud-Est, format de poporul cu același nume, care a durat din anul 802 până în 1431. La apogeu, imperiul acoperea o mare parte din ceea ce astăzi este Cambodgia, Thailanda, Laos și sudul Vietnamului.

La apogeul său, la sfârșitul epocii medievale, orașul Angkor a fost cel mai mare oraș din lume, având numeroase monumente, spitale, locuințe, piețe și o populație de aproximativ un milion de oameni. Angkor Wat în sine se întinde pe o suprafață de peste 150 ha de teren și este adesea considerat a fi un oraș în interiorul orașului Angkor. Angkor înseamnă <oraș temple>, în timp ce numele original al orașului, Yashodharapura, înseamnă <oraș purtător de glorie>, spune Marin Toma.

Dezbaterea cu tema „Cultură și Nutriție”, coordonată de promotorul cultural Alexandra Grigorescu, marți, 21 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Organizația <Salvați Copiii> Filiala Argeș, în parteneriat cu Colegiul Tehnic <Armand Călinescu>, aduce în atenție unul dintre drepturile fundamentale, dreptul la sănătate, abordat din perspectiva modulelor studiate în cadrul domeniului de pregătire pentru turism și alimentație al colegiului, dar și dreptul de a trăi într-un mediu sănătos.

Hipocrate stabilea cu 500 de ani î.e.n. că alimentaţia are un rol deosebit în prevenirea şi tratamentul bolilor, combătând vechile doctrine că hrana <este sursa tuturor relelor>.

Copiii vor trage un semnal de alarmă asupra abordării strict economice a alimentelor care trec prin diferite procese, influențând în rău sănătatea populației și a mediului. Importanța conștientizării bio-alimentației și a nutrienților care sunt necesari pentru buna funcționare a organismului uman va fi adusă în atenția ascultătorilor prin prisma pregătirii profesionale în gastronomie”, spune Alexandra Grigorescu.

Dezbaterea cu tema “Femeia și feminitatea în zilele noastre”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe terapeutul Olimpia Mioara Mireștean, eveniment care se va desfășura marți, 21 februarie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata mea este profesor de geografie, dar dorința de cunoaștere și evoluția spirituală au condus-o pe calea șamanismului. Este și facilitator de cercuri de femei”, precizează Petruța Daniela Mihăilescu.

Prelegerea cu tema „2023 – Anul iepurelui de apă – Anul fertilității”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în Științe Neconvenționale – Feng Shui”, coordonat de trainerul Sorin Dinu, miercuri, 22 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Vom vorbi despre amplasarea în casă a simbolurilor fertilității și familiei, în funcție de punctele cardinale benefice”, spune Sorin Dinu.

Vernisajul expoziției de icoane cu tema „Cât de frumoasă ești, Maria!”, purtând mesajul: “Suntem culori ale aceleiași lumini!”, realizată de artistul plastic Adrian Albu, miercuri, 22 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Adrian Albu este numele meu, sunt un pictor autodidact, îndrăgostit de cărbune, iar mai apoi de culoare. Am început să pictez în mod mai serios acum 20 de ani, înființând un atelier de pictură în cadrul unei firme de prelucrare a lemnului din Câmpeni – Alba, unde am pictat diferite piese de mobilier (lăzi de zestre, cufere bombate, dulapuri, comode, noptiere) cu motive tradiționale românești și săsești, dar și internaționale, sute de lucrări de care s-au bucurat oameni din Franța, Italia dar și din Germania (unde am avut onoarea să am câteva pagini dedicate în revista OTTO).

De-a lungul timpului am înfrumusețat diverse spații și locuri de joacă, parcuri de distracție, creșe, grădinițe, atât în România, cât și peste hotare. Nu în ultimul rând aș vrea să menționez dragostea de icoană care mă urmărește încă din copilărie. Am avut plăcerea deosebită să dau viață pereților unor troițe, capele, dar și unor chilii de la diferite mănăstiri unde iconițele mele și-au făcut loc.

Pictura pentru mine este o pasiune, un mod de a-mi exprima trăirile interioare, sentimentele, gândurile. Mă declar un îndrăgostit de frumosul pe care încerc să îl așez pe pânză și să îl dăruiesc fiecărui ochi căutător de pace și bucurie!” spune Adrian Albu.

Dezbaterea cu tema „Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români”, în cadrul proiectului „Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, coordonat de interpreta de romanțe și folclor Mariana Claudia Filipescu, având-o invitată pe instrumentista Mădălina Lupu, miercuri, 22 februarie, de la ora 17,30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Invitata mea specială, Mădălina Lupu, este din comuna Tigveni, judeţul Argeş, şi este fondatorul și coordonatorul Ansamblului <Topologul> din localitate. Mădălina Lupu este elevă a Liceului de Arte <Dinu Lipatti> din Piteşti, la clasa profesoarei Gina Sandu, şi cântă la mai multe instrumente: cimpoi, ocarină, tâlv, tilincă, fluier, caval, nai.

Mai nou, studiază flautul. A început să înveţe naiul de la vârsta de 8 ani, avându-l ca profesor pe Ionuț Cârstea, de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti. Actualmente studiază cu maestrul Gheorghe Zamfir.

Este o neobosită căutatoare şi iubitoare de folclor. Pe parcursul anilor a obţinut peste 100 de premii la festivaluri şi concursuri, participând la turnee internaţionale în Cehia, Croaţia, Olanda, Germania, China, Grecia, Turcia si Bulgaria.

Împreună cu Paul Surugiu-Fuego a susţinut în cadrul proiectului <Art by Fuego> trei turnee naţionale consecutive. A fost invitată de mai multe ori la emisiunea <Tezaur Folcloric>, realizată de Gheorghița Nicolae. În 2018 a fost prezentă în concertul extraordinar <Gheorghe Zamfir şi prietenii>.

Colaborează cu Corul Seminarului Teologic Ortodox <Neagoe Vodă-Basarab>, cu Corul Bărbătesc <Cantus Domini> şi mai nou a evoluat în trei spectacole de muzică clasică, alături de Gheorghe Zamfir, Enrico Macias şi soprana Felicia Filip. Mădălina Lupu este un fenomen muzical, tezaur uman viu” precizează Mariana Claudia Filipescu.

Dezbaterea cu tema “Pan M. Vizirescu, ultimul gândirist”, în cadrul Clubului literar-artistic “Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, joi, 23 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“De data aceasta îi voi avea ca invitați pe Dumitru Sîrghie, poet, publicist, doctor în litere, directorul ziarului <Linia Întâi> din Slatina, și pe profesoara Elena Sîrghie, istoric, autoarea albumelor despre Slatina, clădiri istorice și oamenii celebri.

Cu acest prilej vom prezenta volumul <Păcătoasa> de Pan M. Vizirescu, scris în exilul de taină, editat de Dumitru Sîrghie”, informează Maria Mona Vâlceanu.

Prelegerea cu tema “Filosofia în Grecia Antică. Actualitate și receptarea acesteia în cultura europeană”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, joi, 23 februarie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Filosofia greacă cunoscută și sub numele de filosofia elenă se referă la curentele, inovațiile și metodele de analiză logică folosite de grecii antici. Gândirea științifică a grecilor, la început nedespărțită de meditația filosofică, s-a cristalizat în secolele VII-VI î.Hr., detașându-se, treptat, de cea religioasă.

Spiritul lor critic, preocuparea pentru înțelegerea omului, a naturii și Universului i-au determinat să încerce depășirea explicațiilor tradiționale oferite de religie.

Tendința către alte căi de cunoaștere a adevărului, frumosului, fericirii, justiției și ordinii s-a accentuat, în secolele V-IV î.Hr. Ea se baza, printre altele, și pe rolul logicii în comportamentul uman, conceptele create de greci au influențat omenirea. Unul dintre cele mai importante rezultate ale filosofiei elene fiind metoda științifică.

În general, filosofia greacă antică a oferit o imagine destul de semnificativă și ordonată a lumii. De obicei, începutul filosofiei antice grecești este asociat cu numele de Thales din Milet (625-547 î.Hr.), sfârșitul – cu decretul împăratului roman Iustinian privind închiderea școlilor filosofice din Atena (529 d.Hr.).

Datorită în special celor mai de seamă trei reprezentanți ai filosofiei grecești – Socrate, Platon și Aristotel –, din Antichitate și până în prezent gândirea filosofică a Greciei antice și-a demonstrat perenitatea și actualitatea.

Socrate pune pentru prima dată în istorie problema personalității cu deciziile dictate de conștiință și cu valorile sale. Platon a creat filosofia ca o viziune completă asupra lumii-sistem politic, logic și etic; Aristotel – știința drept cercetare și studiu teoretic al lumii reale.

Filosofia greacă este cel mai important curent filosofic ce a apărut în Europa, din el au evoluat filosofia romană, filosofia arabă, persană și filosofia Renașterii și Iluminismului, pavând drumul către modernitate. În expunerea noastră vom dezvolta aceste aspecte”, spune Marius Andreescu.

Prelegerea cu tema “Cum se poate transforma Luminița în Ana” (drumul de la romanul “Luminița, mon amour”, la filmul “Ana, mon amour”), în cadrul proiectului “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe Cezar Paul-Bădescu, joi, 23 februarie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Cezar Paul-Bădescu este scriitor, jurnalist și scenarist.

A debutat în volumul colectiv <Tablou de familie>, iar volumul său individual de debut, <Tinerețile lui Daniel Abagiu>, a deschis Colecția <Ego Proză> a Editurii <Polirom>. Romanul său, <Luminița, mon amour>, apărut tot la <Polirom>, a fost adaptat cinematografic în filmul <Ana, mon amour>, regizat de Călin Peter Netzer, unde Cezar Paul-Bădescu este și coscenarist. Filmul a primit <Ursul de Argint>, la Festivalul de Film de la Berlin din 2017.

În anul 2019, a publicat volumul de proză <Frica de umbra mea>.

În mass-media, Cezar Paul-Bădescu a activat 22 de ani, timp în care a fost angajat la mai multe instituții de presă.

A fost redactor la revista <Dilema> (și apoi <Dilema veche>) vreme de 15 ani, a fost redactorul-șef al suplimentului <Adevărul literar și artistic>, a condus secția de cultură a ziarului <Adevărul>, a realizat emisiunea tv. <Cartea cea de toate zilele>, la TVR 2.

Din activitatea jurnalistică au rezultat volumul de eseuri <Umbre pe ecranul tranziției> (Editura <Humanitas>) și coordonarea volumului <Cazul Eminescu> (Editura <Paralela 45>). În anul 2000, a primit din partea Preşedinţiei României medalia <Mihai Eminescu>, pentru merite culturale. La Centrul Cultural Pitești va vorbi despre cum s-a realizat adaptarea cinematografică după romanul <Luminița, mon amour> de Cezar Paul-Badescu; ce s-a pierdut, ce s-a câștigat în procesul de ecranizare; povești din culisele realizării filmului”, spune Leonid Dragomir.

Lansarea volumului “Florilegiu de dramaturgie shakespeariană (The best of the Shakespeares plays)”, de prof.univ.dr. Constantin Manea, în cadrul proiectului cultural-educativ „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, eveniment organizat sub egida Fundației literare „Liviu Rebreanu”, joi, 23 februarie, de la ora 17,30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema „Un an de război în Ucraina. Ofensive, contraofensive și implicații internaționale”, susținută de istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, vineri, 24 februarie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Războiul a început în 22 februarie cu o ofensivă spre Kiev, asemănătoare operațiunii <Market Garden> din al II-lea Război Mondial. Rezultatul a fost același”, spune Ștefan Dumitrache.

Spectacolul muzical-artistic „Poveste de Iubire”, sâmbătă, 25 februarie, de la ora 18.00, în Sala de Concerte a Filarmonicii Pitești.

Organizat de Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, evenimentul stă sub semnul Dragobetelui, sărbătoarea iubirii la români, dar și a Mărțișorului și a Zilei Internaționale a Femeii, a primăverii și a renașterii vegetale și spirituale.

Manifestarea va cuprinde recitaluri muzicale susținute de Grupul Folk „P620” (coordonator Andrei Bulf), Ansamblul Folcloric „Zavaidoc” (coordonator Valentin Grigorescu) și momente artistice oferite de Clubul „Total Dance” (coordonator Alfred Schieb) și de „Nicoleta Andrei&Olimpic Argeș Gym” (coordonator Nicoleta Andrei).

Prezintă studenta la actorie Loredana Dicu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
Pizza Sapori Italia 570 90