Donaris 930 x 122

cash

Plățile în numerar, limitate drastic!

Plățile în numerar, limitate drastic!

Citiți și: Atenție! Nu veți mai putea folosi acest serviciu important!

Plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar se vor micșora, de principiu, cu 80%, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor.

Regula principală este că încasările și plățile pot fi făcute de firme doar prin instrumente de plată ce nu implică numerar.

Citiți și: Salariile și plățile cash vor fi interzise! Există însă și excepții. Vezi dacă faci parte din ele

Există, totuși, excepții de la această regulă, doar că plățile și încasările în numerar trebuie să se încadreze în anumite limite.

Sunt vizate de limitări operațiunile de încasări și plăți efectuate de următoarele categorii:

– persoane juridice,

– persoane fizice autorizate,

– întreprinderi individuale,

– întreprinderi familiale,

– liber profesioniști,

– persoane fizice care desfășoară activități în mod independent,

– asocieri și alte entități cu sau fără personalitate juridică.

Plățile în numerar, limitate drastic!

Proiectul de lege vine acum și reduce plafoanele de plăți sau încasări permise în numerar.

Concret, plafoanele se vor reduce, astfel:

– încasări de la categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană (acum, plafonul e de 5.000 de lei);

– încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry de la categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană (acum, plafonul e de 10.000 de lei);

– plăți către persoanele din categoriile de mai sus – în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/ persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/ zi (acum, plafoanele sunt 5.000 lei/ persoană, respectiv 10.000 lei/ zi);

– plăți către magazinele de tipul cash and carry – în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei (acum, plafonul e de 10.000 de lei);

– plăți din avansuri spre decontare – în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare (acum, plafonul e de 5.000 de lei).

De asemenea, proiectul interzice încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (acum e 5.000 de lei) și, respectiv, de 2.000 lei (acum e 10.000 de lei), în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

Totodată, vor fi interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei (acum e 5.000 de lei) și, respectiv, de 2.000 lei (acum e 10.000), către magazinele de tipul cash and carry.

Toate categoriile amintite mai sus vor putea achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/ 2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Apoi, operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme (de fapt, toate categoriile de mai sus) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se vor putea face cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/ de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Vor fi interzise plățile și încasările fragmentate în numerar către/ de la o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

În plus, se stabilește, printr-un nou articol ce se introduce în Legea 70/2015, că sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu vor putea depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei.

Totuși, se admite depăşirea acestui plafon numai cu sumele aferente plăţii salariilor şi a altor drepturi de personal, precum şi a altor operaţiuni cu persoane fizice, pentru o perioadă de trei zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.

Detalii, AICI.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

3 comentarii

  • Carmen P. spune:

    Eu propun, domnilor guvernanți, o soluție mai simplă. Puneți -ne cip/crotal ca la animale. Așa nu vor mai fi valize cu cash prin cimitire, birouri și pe unde mai luați șpăgi ÎN NUMERAR!!
    V-ați gândit cum luați șpăgi pe card? Că vă prinde mult mai repede! Nici nu mai trebuie denunț!

  • Gabriela Smarandescu spune:

    Romania trezeste.te inainte sa fie prea tarziu.Hotii striga hotii.Ei care stau pe scaune moi, cu salarii grase si pensii si mai grase ii doare.n dos de populatia de rans.Ne.ati vandut si sufletul strainilor.Control total vor

  • Popescu Maria spune:

    E corvoadă in plus pentru firmele mici , dat fiind că toate operațiunile prin banca inseamna comisioane plătite băncilor și timp mai mult afectat relationarii cu banca. Efectul va fi doar ingrășarea băncilor …si renunțarea celor mai mici la afaceri…

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90