Kaia 930 x 120

vot_frauda

Listele electorale permanente din Argeş, umflate cu 20.000 de persoane?

18 august 2012 este ultima zi în care autorităţile judeţene argeşene trebuie să transmită la Bucureşti listele cu problemele evidenţiate pe listele electorale permanente. Este vorba de persoane decedate, persoane cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, persoane ale căror acte de identitate au expirat etc. Conform spuselor lui Constantin Nicolescu, preşedintele PSD şi al Consiliului Judeţean Argeş, pe listele din Argeş ar fi fost descoperite până acum circa 20.000 de astfel de cazuri.

Practic, vor fi realizate mai multe situaţii. Unele la nivel local, altele la nivel judeţean. Acestea vor fi confruntate, iar astăzi urmează să fie transmisă o variantă finală, oficială cu persoanele care nu ar fi avut ce să mai caute pe liste.

La nivel guvernamental va fi făcută o centralizare, iar judecătorii Curţii Constituţionale vor avea la dispoziţie atât listele din 10 iulie, în baza cărora s-a organizat referendumul de demitere a preşedintelui, din 29 iulie, cât şi situaţia transmisă de Guvern. În funcţie de acestea vor lua decizia finală de validare sau, din contră, de invalidare a referendumului.

Constantin Nicolescu a ţinut să precizeze din nou că „nu se intervine pe listele electorale permanente, doar se fac verificări”. În plus, liderul PSD Argeş a fost foarte tranşant: „La acest referendum nu ar fi trebuit să existe cvorum. Era o consultare a populaţiei, nu erau alegeri pentru preşedinte. Ori, dacă s-a impus cvorum, atunci Curtea să fi impus şi prezenţa obligatorie la urne”, a spus Constantin Nicolescu.

La rândul său, primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc – preşedinte executiv al PSD Argeş – a anunţat că pe listele electorale din oraş au fost depistate circa 3.000 de persoane ale căror acte erau expirate, deci nu ar fi avut drept de vot în momentul referendumului. Altfel spus, nu aveau ce să caute pe listele peramanente. La acestea se adaugă persoanele decedate şi persoanele plecate în afara ţării.

„De exemplu, la blocul 13 de pe strada Livezilor avem următoarea situaţie: sunt 8 persoane decedate care sunt prezente pe listele permanente, iar alte 5 sunt plecate în afara ţării. Am primit o sesizare în acest sens. Trebuie spus încă o dată că cei care sunt plecaţi în străinătate au drept de vot, nu le ia nimeni acest drept, dar nu pot fi trecuţi în listele electorale permanente”, a spus primarul Piteştiului.

Pe listele electorale permanente de la alegerile locale din iunie 2012 şi pentru referendumul de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu au fost înscrişi 544.000 de alegători, în condiţiile în care la ultimul recensământ, cel din toamna anului trecut, a rezultat o populaţie stabilă de 590.000 de persoane în Argeş. USL contestă listele electorale permanente deoarece dacă acestea nu sunt „periate” de persoanele care nu au ce căuta pe ele, atunci nu se îndeplineşte cvorumul de 50% plus 1 necesar demiterii preşedintelui, cvorum impus de Curtea Constituţională.

New Profesional Consult-555×222
570×90 MAIA