pizzeria sapori  930 122

nicos_sofer

Nicolescu a respins acuzatiile la audiere

Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost audiat marţi, la Tribunalul Argeş, el respingând în faţa instanţei toate acuzaţiile pe care i le-au adus procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Nicolescu a fost primul inculpat audiat în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de alte zece persoane, printre care omul de afaceri Cornel Penescu şi patru actuali sau foşti primari, audierea având loc, după mai multe amânări, la opt luni de la finalizarea rechizitoriului.

Inculpatul a declarat în faţa instanţei că nu recunoaşte săvârşirea niciuneia dintre faptele reţinute în sarcina sa şi se consideră nevinovat, precizând că îşi menţine declaraţiile date pe parcursul urmăririi penale.

Referitor la primele două capete de acuzare, care vizează fraudarea de fonduri europene alocate pentru reabilitarea a patru unităţi de învăţământ afectate de calamităţi în anul 2005, preşedintele CJ Argeş a declarat că nu a avut nicio responsabilitate directă în evaluarea pagubelor, solicitarea finanţării sau cheltuirea banilor alocaţi.

Nicolescu a precizat că responsabilitatea pentru verificarea legalităţii întocmirii rapoartelor de calamitate şi a realităţii celor constatate revenea Instituţiei Prefectului şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, propunerea adresată autorităţilor centrale pentru alocarea de fonduri de urgenţă a fost semnată de prefectul de la acea dată şi abia apoi contrasemnată de el.

În plus, a afirmat preşedintele CJ Argeş, sumele destinate reabilitării fiecăreia dintre cele patru unităţi de învăţământ au fost stabilite prin Hotărâre de Guvern, iar el nu putea avea nicio influenţă la acel moment asupra factorilor de decizie din Executiv, întrucât partidul din care face parte (PSD – n.r.) nu era la guvernare în acel moment.

„Eu consider că s-a făcut un lucru legal, un lucru bun şi s-a rezolvat o problemă destul de serioasă. (…) Nu am dorit altceva decât binele public”, a afirmat Constantin Nicolescu.

Referitor la acuzaţia privind luarea de mită în formă continuată de la Cornel Penescu, cu ocazia achiziţionării de către CJ Argeş a unor pachete cu alimente pentru persoanele defavorizate de la firmele omului de afaceri, Nicolescu a spus că achiziţiile au fost făcute legal de către serviciile de specialitate ale instituţiei pe care o conduce.

Şi a patra acuzaţie, cea de instigare la abuz în serviciu, a fost respinsă de Nicolescu. El a susţinut în faţa instanţei că l-a sunat pe primarul comunei Stâlpeni după ce un cetăţean s-a plâns la audienţele CJ Argeş cu privire la o problemă legată de o construcţie care se presupunea că a fost ridicată fără autorizaţie, dar i-a cerut edilului doar să-l primească pe om în audienţă şi să încerce să găsească o rezolvare problemei.

Audierea lui Constantin Nicolescu a durat aproape două ore, după care şedinţa de judecată a fost suspendată, un nou termen fiind stabilit pentru data de 9 februarie.

La începutul şedinţei au fost formulate au fost formulate două solicitări de amânare a termenului, ambele fiind respinse. Una dintre ele a fost formulată de avocatul lui Cornel Penescu, acesta motivând că clientul său a fost în impozibilitate de a se prezenta în faţa instanţei, întrucât a fost citat într-un alt dosar, la Curtea de Apel Bucureşti. A doua solicitare a fost a reprezentantului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, parte civilă în dosar, fiind motivată de faptul că cealaltă instituţie care este parte vătămată, Ministerul Dezvoltării regionale şi Turiemului, nu a comunicat încă cu ce sumă se constituie parte civilă.

La rândul său, apărătorul lui Constantin Nicolescu a cerut retrimiterea dosarului la DNA pentru refacerea materialului de urmărire penală, pe motiv că rechizitoriul nu a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale, însă şi această solicitare a fost respinsă.

La termenul de joi au fost prezenţi nouă din cei 11 inculpaţi. Au lipsit motivat Cornel Penescu, citat la altă instanţă, precum şi fostul primar al municipiului Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ, care a invocat motive medicale.

Procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA au dispus, pe 18 mai 2011, trimiterea în judecată a preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu, pentru mai multe fapte de corupţie şi fraudare de fonduri europene. El este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale CE, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, luare de mită, toate în formă continuată, precum şi de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, pentru dare de mită în formă continuată, precum şi Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung Muscel, şi Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, pentru fraudarea fondurilor europene.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională din cadrul CJ Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, Dobre Grigore, asociat şi administrator la SC Zeus SA Piteşti, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme, Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea, diriginţi de şantier.

Sursa: agerpres.ro

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 POSADA 3