930×122 CAPRA 5

contrabanda

Prejudiciu de 13 milioane de €! 79 de percheziții în 14 județe, inclusiv Argeș

Prejudiciu de 13 milioane de €! 79 de percheziții în 14 județe, inclusiv Argeș

Citiți și: Mascații au făcut prăpăd în pușcării! I-au luat pe sus pe deținuți!

79 de percheziții au loc în 14 județe, inclusiv Argeș și în Bucureşti, pentru destructurarea unor grupări infracționale care s-ar ocupa cu traficul de țigări și de materiale pirotehnice.

Potrivit DIICOT, grupările au ramificații transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina.

Citiți și: 67 de percheziții majore! Grup infracțional organizat – în Argeș și mai multe județe

Prejudiciul din acest dosar s-ar ridica la aproape 13 milioane de euro.

Prejudiciu de 13 milioane de €! 79 de percheziții în 14 județe, inclusiv Argeș

Potrivit Antena3 CNN, vizat de anchetă este și cel supranumit ,,regele artificiilor din România”, milionarul Dan Pintilie.

,,În data de 26.03.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR  și ai Serviciului  de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad, pun în aplicare 79 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și a municipiului București, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere  în Cehia, Bulgaria și  Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de  contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) și materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor.

Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale au  procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat , în scopul valorificării pe piața neagră.

Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.

Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcționari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara.”, se arată în comunicatul de presă DIICOT.

Foto principal: Arhivă/Descriptiv

Kaia 555×222
New Profesional Consult 570×90