NOR CURIER 930X122

alegeri

PRELUNGIREA MANDATELOR PRIMARILOR ȘI ORGANIZAREA ALEGERILOR, CLARIFICATE DE CCR

Prelungirea mandatelor aleșilor locali prin ordonanță de urgență este neconstituțională, Parlamentul urmând să decidă cine stabilește data alegerilor și cu câte luni se prelungesc mandatele primarilor și ale consilierilor locali și județeni.

Citiți și: Primarul Dănuț Stroe și-a lansat o nouă candidatură în Bradu

Asta se arată într-o decizie CCR de miercuri, 3 iunie.

„Curtea a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege. Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”, se arată într-un comunicat al CCR.

Citiți și: Oficial. Gentea a făcut anunțul și începe „lupta”!

(Foto descriptiv: zcj.ro)

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3