Donaris 930 x 122

amenzi

S-a modificat valoarea amenzilor pentru lipsa rovinietei. Sancțiunile pot ajunge până la 4.800 €

S-a modificat valoarea amenzilor pentru lipsa rovinietei. Sancțiunile pot ajunge până la 4.800 €

Citiți și: Ziua în care nimeni nu a scăpat! Este uluitor ce s-a întâmplat

În ședința de Guvern care a avut loc sâmbătă, 26 martie, s-a aprobat proiectul de lege privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Cuantumul amenzilor este stabilit în funcție de tipul autovehiculelor.

Valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.

Citiți și: Amenzi și puncte de penalizare pentru șoferii care fac asta!

Exemple

Pentru un autoturism a cărui rovinietă costă acum 28 de euro, în lipsa acesteia se va aplica o amendă minimă de 28 x 2 = 56 euro, adică 280 lei. Maximul aplicabil este de 28 x 4 = 112 euro, adică 560 lei.

Pentru vehiculele grele se aplică sancțiuni usturătoare care pot depăși 24.000 lei – în cazul unui vehicul Categoria F – transport marfă cu MTMA (masa totală maxim autorizată) mai mare sau egală cu 12 t, cu minimum 4 axe (inclusiv). Cum se calculează: taxa rovinietă anuală 1210 Euro x 4 (sancțiunea maximă) = 4.840 Euro, adică 24.200 lei.

Alte precizări

Amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

„Din anul 2010 până în prezent, cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%”, explică autoritățile guvernamentale luarea deciziei.

(Foto: descriptiv)

555×222  MAIA

Comentarii

Un comentariu

  • un sarac spune:

    Noi avem drumuri pentru care sa platim taxe?
    Rusine statului roman, ne talhareste la drumul mare!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA