930×122 CAPRA 5

boli infecțioase

JUDEȚUL ARGEȘ ARE DOAR 10 MEDICI SPECIALIZAȚI ÎN BOLI INFECȚIOASE

Dumincă seara, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă le-a atras atenţia medicilor că nu pot refuza pacienți la internare pe motiv că nu au fost testați pentru COVID-19 și că refuzul internării intră sub incidenţa legii penale.

Citiți și: Bătaie gravă în Centru: Și-au dat cu scaunele în cap! Imagini exclusive șocante!

Raed Arafat a anunțat că a emis un ordin care prevede totodată că personalul sanitar nu poate refuza detaşarea la alte spitale.

Astfel, medicii, asistentele şi personalul auxiliar, dar şi chimiştii, biologii, farmaciştii și terapeuţii pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi publice care au deficit major de personal, fără a putea refuza detaşarea sau delegarea pe perioada stării de urgenţă.

Citiți și: Argeș. Un VW Golf, cuprins de flăcări violente

Detaşarea în interiorul judeţului se face prin ordin al prefectului, la propunerea Direcției de Sănătate Publică (DSP), iar detaşarea în alt judeţ se face prin dispoziţia unui secretar de stat din Ministerul Sănătății sau prin ordin al comandantului acţiunii.

Dacă ne referim doar la medicii specializați în boli infecțioase, cei care vor și sta în linia întâi în lupta cu noul coronavirus la nivel de județ, trebuie spus că Argeșul are doar 10 astfel de specialiști.

O parte dintre aceștia ar trebui detașați la Mioveni, acolo unde, în vechea clădire a Spitalului Orășenesc, vor fi tratați (teoretic spus, deocamdată) pacienții COVID-19.

Unii dintre ei stau cu bagajele făcute de câteva zile. Numai că nu știu exact unde vor merge, pentru că situația e în continuare incertă în Mioveni, unde s-au anunțat demisii în rândul personalului medical în contextul în care managerul unității a semnalat că noul spital nu a fost gândit ca unul pentru „infecțioase”. Totuși, nici măcar pentru vechea clădire, desemnată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) în ultimă instanță în acest scop, managerul n-a înaintat DSP-ului documentația necesară autorizării pentru această specializare (amănunte, AICI).

Amintim că în weekend prefectul Emanuel Soare a transmis printr-un comunicat de presă următoarele: „Există informații în spațiul public că anumite cadre medicale ar putea să-și dea demisia, auzind că ar putea fi implicate în lupta împotriva virusului COVID-19. Înțelegem, din punct de vedere uman, o anumită teamă pe care toți o putem avea la un moment dat pentru interacțiunea cu pacienți COVID, dar speranța noastră și încrederea noastră sunt maxime în personalul medical-profesionist responsabil și sper că nu va apela la astfel de gesturi. Pentru aceste momente dificile avem nevoie de implicarea tuturor. Dacă există demisii, acestea sunt izolate și nu reprezintă nicidecum un fenomen.

Sunt profesioniști și ei înțeleg cel mai bine importanța spitalelor care vor trata pacienții COVID. Am comunicat inclusiv prin discuții directe cu personalul medical și am transmis mesajul de asigurare că niciodată nu-i vom pune în situația de a lucra cu pacienți suspecți sau pozitivi de COVID fără să le asigurăm toate condițiile, toate materialele și echipamentele de protecție necesare”.

New Profesional Consult-555×222
570×90 MAIA