EcoMoto 930×122

muntenia hospital pitești

MUNTENIA HOSPITAL PITEȘTI, PE LISTA NEAGRĂ DE LA MS

În sistemul sanitar românesc funcționează 108 unități sanitare publice și 34 de unități private fără unități de transfuzie sanguine autorizate, anunță Ministerul Sănătății (MS) printr-un comunicat de presă dat publicității în urmă cu puțin timp.

Citiți și: Pitești. Oficial: Decizie pentru clinica Muntenia Hospital

Ministerul Sănătății informează că a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, Ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele, iar pe de alta a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii. Rezultatul, potrivit Ministerului Sănătății, arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Pe lista Ministerului Sănătății apar și două unități din Argeș: Spitalul din Costești (public) și Muntenia Hospital Pitești (privat). Lista completă, aici: http://www.ms.ro/?pag=62&id=16239&pg=1.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august 2016, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni, precizează Ministerul Sănătății.

În această perioadă, conform sursei citate, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri. „Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.”, avertizează Ministerul Sănătății.

În același timp, Ministerul anunță că lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor: „Documentul este în curs de finalizare și va fi publicat în cel mai scurt timp”. Ministerul Sănătății mai precizează:

-Stadiul de actualizare a acestor informații este la nivelul datei de 25 iulie 2016. Este posibil ca unele unități de transfuzii să fi demarat procesul de autorizare între timp sau să fi obținut autorizația.

-În urma verificărilor DSP din teren, este posibil ca această listă să se reducă.

-De asemenea, unele unități private este posibil să aibă contract de livrări de sânge, dar să nu efectueze transfuzii.

-Spitalele din rețeaua Ministerului Apărării Naționale au propriul centru de transfuzii, iar UTS-urile acestora nu sunt în subordinea autorizării de către DSP-uri. (Foto: Facebook Muntenia Hospital)

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Un comentariu

  • cristi avramescu spune:

    de fapt Muntenia Hospital are autorizatie emisa de dsp Arges, de care se pare ca cei de la dsp au …uitat. totusi, nU era vorba decat de 2 telefoane de informare la cele doua unitati inainte de a publica. se numea ca am verificat informatia.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3