EcoMoto 930×122

burse

Scandalul burselor continuă. Elevii din Argeș intră în grevă

Și elevii din județul Argeș vor intra în grevă în semn de protest faţă de decizia ministrului Educației de a ridica pragul de acordare a burselor de merit, anunță Consiliul Județean al Elevilor Argeș (CJE Argeș), unica structură de reprezentare a elevilor din județ.

Citiți și: Polițiștii amenință! Ce îi nemulțumește

Astfel, în data de 17 ianuarie 2022, elevii de la liceele din Argeș vor absenta de la orele de curs.

Consiliul Județean al Elevilor Argeș contează pe înțelegerea corpului didactic din fiecare instituție de învățământ, în sensul că membrii acestuia vor evita crearea anumitor probleme, iar elevii vor beneficia de înțelegerea necesară desfășurării acestui demers.”, se arată într-un comunitar de presă emis de CJE Argeș.

Citiți și: Atenție! Mâine vin banii!

Protestul va continua și pe data de 18 ianuarie, atunci când toți elevii argeșeni vor purta obiecte vestimentare de culoare roșie la orele de curs, în semn de revoltă.

În timp ce Ministerul Educației Naționale dorește menținerea pragului minim al mediei de  9.50, Consiliul Național al Elevilor dorește revenirea la nivelul 8.50, însă poate agrea și media 9, menținând opțiunea ca suma primită de către elevi să fie dublată.

Astfel de proteste sunt anunțate de elevii din toată țara.

Robert Seghedi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș, declară:

Un nou capitol în educația anului 2022 – nedreptatea burselor școlare. Comunitatea elevilor din județul Argeș a fost întotdeauna suficient de activă încât să se facă auzită, indiferent de situație, fapt pentru care am și reușit să avansăm în timp record din toate punctele de vedere.

 De data aceasta, ne-am simțit atacați. Nu vom accepta decizii luate din pix, fără pic de consultanță cu partenerii de dialog social. Lumea trebuie să își piardă subiectivitatea în această ecuație: nu este doar despre cei cu medii mari, nu este doar despre cei care au condiții, ci despre toți elevii. Aici includem mediile defavorizate, unde bursa face o diferență.

Pentru cuantumul minim, aplicat anul trecut, au avut loc negocieri ani la rând, iar acum, după ce am obținut acea victorie, autoritățile vor să își modifice cuvântul. Ghinionul lor este că nu acceptăm astfel de practici, care sfidează și ancorează mediul educațional în instabilitate socială.

555×222 grota rece

Comentarii

6 comentarii

  • Este de apreciat intervenția președintelui CJE Argeș, care răspunde reproșului recent al ministrului Educației, potrivit căruia protestul elevilor ar ignora bursele sociale.
    Pe de altă parte, sunt de observat următoarele aspecte:
    1) Majoritatea elevilor care vor participa la grevă nu întrunesc condiții pentru primirea unei burse. Participarea lor la acțiunea de protest va fi, deci, un gest de solidaritate. El ar putea fi interpretat însă (în primul rând de către cadrele didactice) și ca manifestare de către unii a dezinteresului pentru orele de curs (subiectul orei școlare interesante, care are ca reper principal profesorul, necesită o discuție extinsă).
    2) Subiectivitatea menționată de reprezentantul elevilor argeșeni ar trebui să fie obiectul unei analize a modului de acordare a notelor pe baza cărora se stabilesc mediile generale. Trebuie avut în vedere că notele la clasă nu sunt acordate conform unui barem unic, ca la olimpiade, examene.
    3) Privind în viitor, este posibil ca și în România, unde se dorește o educație „ca afară”, să se renunțe, în învățământul primar și gimnazial cel puțin (școala generală) la calificative și note. Urmarea ar fi eliminarea burselor de merit.
    4) Dialogul cu Ministerul Educației și protestele, fie că sunt inițiate de reprezentanți ai elevilor sau de ai cadrelor didactice, ar avea o mai mare coerență și o mai mare forță de persuasiune dacă ar fi comune. Din comunicatul CJE Argeș se înțelege că sunt trei centre de opinie: elevi, personal didactic, minister. Faptul că se face apel la profesori să nu creeze „anumite probleme” indică absența, în general vorbind, a unei comunicări constructive între elevi și dascăli. Formulând amendamentele pe care le-ar crede de cuviință, profesorii ar trebui să fie alături de elevi. Da, cu riscul de a pierde o zi de salariu. Invocarea unui act de indisciplină sau a celor care nu au învățat lecția nu sunt motive de desolidarizare. Cu gândul numai la imperfecțiunile altora, îți interzici ție însuți șansa unui „mai bine”.

  • Elena spune:

    Eu nu mai înțeleg nimic din aceste burse…
    Dacă un elev a avut media peste 9,50 și pragul era, în trecut, de 8,50, de ce nu a primit bursa?

  • Elevii cu peste 9.50 au primit și primesc bursa de merit. Ministerul intenționează să excludă de la bursa de merit pe cei care au media sub acest prag.

  • Diana spune:

    Copilul meu a avut in clasa a 5-a media 9.80, iar in clasa a 6-a media 9.50. Nu a primit bursa. E adevarat ca nu a participat la concursuri scolare/olimpiade si din acest motiv nu am depus o cerere pentru a obtine bursa. Aceasta era o conditie necesara din cate am citit in regulamentul de acordare a burselor.
    Totusi, mai multi parinti care nu s-au impiedicat de acest aspect au depus cereri, iar copiii dumnealor au primit aceasta bursa.
    Nu inteleg de ce este nevoie de aceasta cerere daca elevul a obtinut media corespunzatoare. De asemenea, nu inteleg de ce nu este un sistem unitar in acordarea burselor de merit (am prieteni ai caror copii sunt la alte scoli si au fost cazuri in care toata clasa a primit bursa fara a depune nicio cerere).

  • Ordinul 5576/2011, Art.8, alin.(1), precizează că bursele de merit se acordă în cel puțin în unul din trei cazuri. Unul din ele, premiu la etapa națională a olimpiadelor și concursurilor, a fost stabilit ulterior pentru bursa de performanță.
    Chiar dacă regulamentul actual nu folosește expresia „în cel puțin unul din cazurile”, media generală și premiul la etapa județeană nu sunt criterii cumulate. Deci, dna Diana, ar fi trebuit să depuneți cerere. Deși, așa cum observați, nu ar fi necesar, pentru că școala ar trebui să întocmească, din oficiu, listele pentru burse. Este regretabil că nimeni din unitatea de învățământ unde este copilul dvs. nu v-a sesizat că aveți dreptul să solicitați bursă.

  • Diana M. spune:

    Domnule Cristi V. Andrei va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Mi-a intarit convingerea ca am dreptul sa fiu dezamagita de toata situatia.
    Vreau sa specific ca regretul meu in privinta neobtinerii bursei nu este referitor la suma de bani. Slava Domnului, situatia noastra financiara este una decenta.
    Insa am observat ca cei care au obtinut burse au avut un sentiment de mandrie pentru rezultatele lor scolare si au fost motivati sa invete cel putin la fel de bine si anul urmator.
    Copilul meu (si sunt convinsa ca nu e o exceptie) considera scoala o corvoada, un timp pierdut, plictisitoare si neinteresanta. Cu toate acestea, mai din proprie initiativa, mai impins de la spate, a obtinut niste rezultate care l-ar fi putut califica pentru bursa. Va imaginati frustrarea lui cand a vazut ca au fost colegi care, desi nu participasera la concursuri, au depus cerere si au obtinut aceasta bursa.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3