930×122 CAPRA 5

cătălina dumitrașcu

Scandalul subiectelor pentru maghiari ia amploare: Sunt curioasă cum s-a ajuns la presă

Scandalul subiectelor pentru maghiari ia amploare: Sunt curioasă cum s-a ajuns la presă

Citiți și: 1000 de lei de la Guvern, gratis pentru români. Cine primește banii

Elevii de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din Vlădești susțin că în timpul simulării Evaluării Naționale la Limba și literatura română le-au atras atenția profesorilor asistenți cu privire la faptul că au primit subiecte destinate școlilor cu predare în limba maghiară, însă dascălii nu au luat nicio măsură. Profesorii le-ar fi spus copiilor că este vorba despre o greșeală de scriere.

Reamintim că luni, 20 martie, la simularea Evaluării Naționale 2023 la Limba și literatura română, 20 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1, din localitatea argeșeană Vlădești, au primit subiecte destinate școlilor cu predare în limba maghiară.

Citiți și: Elevii din Pitești au primit vizita jandarmilor argeșeni

Chiar dacă subiectele erau scrise în română, acestea NU erau destinate elevilor din școlile cu predare în limba română.

Deși pe prima pagină scria clar „Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară”, greșeala ar fi fost observată doar după terminarea examenului, în momentul în care au fost strânse subiectele de către directorul unității de învățământ, Mihaela Ivan.

Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Argeș, Cătălina Dumitrașcu, a declarat luni seara pentru ePitești.ro că nu vrea să creeze ”o avalanșă” din acest incident. ”Este vorba de niște copii care oricum au sesizat după-amiază că altele au fost subiectele” a susținut aceasta.

Subiectul a fost prezentat în exclusivitate de ePitești.ro: Exclusiv. Elevi din Argeș au primit la simulare subiecte destinate maghiarilor

În urma publicării articolului, unul dintre elevii de clasa a VIII- a de la Școala Gimnazială din Vlădești ne-a sesizat pe adresa de e-mail a redacție faptul că profesorilor asistenți li s-au atras atenția cu privire la subiectele distribuite, însă nu s-a luat nicio măsură.

Redăm integral mesajul primit:

În calitate de elev al clasei a 8-a a Școlii Gimnaziale Nr.1 Vlădești care a susținut Simularea Evaluării Naționale a anului școlar 2022-2023, scriu acest email deoarece eu împreună cu colegii mei ne simțim dezavantajați și descurajați de faptele care s-au întâmplat!

În articol scrie clar „Copiii nu au spus nimic în timpul examenului”, ceea ce este fals. Eu am întrebat un profesor asistent de ce scrie „Limba și literatura română pentru școlile cu predare în limba maghiară”.

Răspunsul asistentului a fost că este o greșeală de scriere. Cred că acest lucru se poate observa și pe filmarea luată de camere de vedere.

Având în vedere această situație, ePitești.ro a luat din nou legătura cu inspectorul școlar general adjunct al ISJ Argeș, Cătălina Dumitrașcu.

Aceasta ne-a declarat că a fost prezentă astăzi la școală și că a stat de vorbă cu elevii.

Doar după ce redactorul ePitești.ro a informat-o cu privire la e-mailul sosit la redacția noastră, Cătălina Dumitrașcu ne-a mărturisit și că unul dintre copii i-a spus că a sesizat greșeala în timpul examenului.

ePitești.ro: Ați fost astăzi la școală, cum au decurs lucrurile, ați discutat cu copiii?

Cătălina Dumitrașcu:Totul a fost în regulă, a mers foarte bine, fără nicio problemă.

Am discutat cu copiii, știau că subiectele au fost cele primite de la școlile cu predare în limba maghiară. Le-am explicat că vor fi evaluați după baremul corespunzător, nu s-a creat nicio altă problemă, nu erau tensionați. Le-am explicat că vom fi mult mai atenți.

ePitești.ro: Noi am primit la redacție din partea unor elevi un mail în care ni se aducea la cunoștință faptul că cel puțin unul dintre copii a sesizat în timpul examenului că e ceva în neregulă cu subiectele, iar asistentul i-ar fi spus că este o greșeală de scriere. V-a spus vreun elev acest lucru? 

Cătălina Dumitrașcu:Da, din păcate, mi-a spus unul dintre elevi lucrul acesta. Da, așa e, am avut o discuție. A fost derutant faptul că scria doar în antetul lucrării și atunci, subiectele fiind în limba română, nimeni nu s-a gândit. Cred că mi-a spus unul dintre copii. Eu așa am înțeles inițial, că greșeala s-a sesizat după. (…)

I-am întrebat pe elevi dacă au întâmpinat dificultăți, mi-au spus că nu li s-a părut foarte complicat. Voiam să văd dacă sunt dezamăgiți. Le-am explicat că, deocamdată, e vorba de o simulare și întregul subiect are același număr de itemi.

Am discutat cu ei vizavi de subiectul al doilea, cel de care vă spuneam, mi-au spus că acolo a fost un pic mai dificil. Dar au scris ceva de istorie, despre un eveniment.

ePitești.ro: Dacă sesizarea elevului ar fi fost luată în calcul de către profesori ce s-ar fi întâmplat?

Cătălina Dumitrașcu: Cu siguranță reușeam să prelungim timpul de lucru și să distribuim broșurile corespunzătoare.

După această discuție, Cătălina Dumitrașcu ne-a contactat din nou telefonic pentru a ne spune că directoarea școlii susține în continuare că niciun copil nu a sesizat greșeala. Se pare că, un lucru deranjant este și faptul că elevii au scris presei.

Cătălina Dumitrașcu: „Copiii mi-au spus mie, de dimineață, unu, doi, nu mai știu, unul sigur mi-a spus. Când am confruntat-o pe doamna director mi-a spus că niciunul nu a sesizat, iar eu sunt foarte curioasă cum Dumnezeului s-a ajuns la a scrie la presă. Doamna director a fost chiar șocată când i-am spus lucrul acesta. A zis că merge să verifice camerele.

[555x222px]KV_Summer_epitesti

Comentarii

2 comentarii

  • meh spune:

    Foarte bine ca a ajuns in presa subiectul. Felicitari elevilor ca au avut curajul sa faca ceva si ca vor sa schimbe tara asta plina de incompetenti.

  • . spune:

    Toți elevii aflați în această situație trebuie să repete simularea. Au dreptate, este dreptul lor la șanse egale. Rușine să vă fie pentru această gafă penibilă!

New Profesional Consult 570×90