EcoMoto 930×122

cătălina dumitrașcu

Exclusiv. Elevi din Argeș au primit la simulare subiecte destinate maghiarilor

Exclusiv. Elevi din Argeș au primit la simulare subiecte destinate maghiarilor

Citiți și: Argeș. Bravo lor! Note de 10 la simularea pentru BAC 2024!

20 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea argeșeană Vlădești au primit astăzi, la simularea Evaluării Naționale 2023 la Limba și literatura română, subiectele destinate școlilor cu predare în limba maghiară.

De precizat că subiectele erau scrise în română, însă NU erau pentru elevii din școlile cu predare în limba română.

Citiți și: Zi mare pentru elevi! Moment decisiv

Greșeala a fost observată doar după terminarea examenului, în momentul în care au fost strânse subiectele de către directorul unității de învățământ, Mihaela Ivan. Asta cu toate că pe prima pagină scria clar „Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară”.

„Era scris foarte mic, undeva sus, în titlul subiectului, și nu au mai fost atenți”, justifică penibilul situației inspectorul școlar general adjunct al ISJ Argeș, Cătălina Dumitrașcu.

SUBIECTELE PENTRU LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

 

SUBIECTELE PENTRU LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ PENTRU ȘCOLILE ȘI SECȚIILE CU PREDARE ÎN LIMBA MAGHIARĂ

Copiii nu au spus nimic în timpul examenului, susține pentru ePitești Cătălina Dumitrașcu. Încă nu este clar dacă pur și simplu nu au observat sau nu au vrut să semnaleze situația. Dumitrașcu este de părere cu nici elevii și-ar fi dat seama pe moment.  Persoanele implicate în acest scandal sunt în atenția Inspectoratului Școlar Județean, iar întreaga poveste a ajuns și la Ministerul Educației.

Copiii vor fi evaluați pentru subiectele destinate elevilor de la școlile maghiare

„Prima parte este la fel, cred că un singur subiect era un pic diferit pentru că făcea referire la cultură și civilizație și celor care studiază în limba maghiară le-ar fi fost ușor să facă o comparație, în rest au fost al fel. Cu aceeași compunere…doar că textele au fost diferite.

Eu nu vreau să creez o avalanșă din asta pentru că este vorba de niște copii care oricum au sesizat după-amiază că altele au fost subiectele. Am discutat și cu Ministerul și am convenit să evaluăm pe aceste subiecte că tot sunt în limba română și sunt similare cu cele care s-au dat la limba română”, declară pentru ePitești inspectorul școlar general adjunct Cătălina Dumitrașcu.

Dat fiind faptul că elevii vor fi evaluați în baza acestor subiecte, întrebarea este dacă nu vor fi dezavantajați. Dumitrașcu este de părere că nu.

„Dacă ai fi citit o carte de un autor străin ai fi reușit să scrii”

„Nu foarte tare…să zic că ar fi un pic mai complicat, dar dacă ai fi citit măcar o carte scrisă de un autor străin sau ceva de istorie tot ai fi reușit să scrii la subiectul respectiv. Nu era atât de complicat! Că am studiat astăzi subiectele, după ce am văzut ce s-a întâmplat. Nu vor fi dezavantajați, mergem în continuare așa.

(…) A fost o eroare, pur și simplu! Făcută de cel care a descărcat subiectele. A dat notă explicativă și și-a asumat toată responsabilitatea. De fapt, toți membrii Comisiei au dat note explicative astăzi, după ce am aflat.

Există o persoană de contact în fiecare școală, care dă o declarație și un angajament, au primit arhiva parolată, au descărcat, au introdus parola și în arhivă se află toate subiectele. Și pentru română, maghiară, cred că și în germană…dar peste tot scrie Limba română, varianta pentru… școli în limba maghiară.

Și atunci nu s-au mai uitat cu atenție și au descărcat primul de Limba română care probabil a fost maghiară”, mai explica inspectorul general adjunct Cătălina Dumitrașcu pentru publicația noastră.

„Mâine merg acolo!”

Conform acesteia, persoana de contact, adică cea care a descărcat subiectele greșite, nu este directorul unității de învățământ. Întrebată dacă se impun sancțiuni mai drastice, precum anumite penalizări sau eventuale demiteri, Dumitrașcu a declarat că nu crede „că la momentul ăsta. Probabil persoana de contact și directorul nu vor mai participa în comisiile de examen, o să schimbăm persoana de contact. Dar mâine vom fi noi acolo și după aceea tot ce este posibil să se intre în cercetare disciplinară. Mâine o să mă duc personal acolo, dimineață o să fiu acolo”.

Conform inspectorului general adjunct, vestea nu a fost primită deloc bine de reprezentanții Ministerului Educației: „Evident au fost supărați, nu e singurul caz, mai sunt și altele, au mai pățit și în alți ani. E doar simularea acum și mergem așa pentru că nu aveam cum să întoarcem copiii…”

 

ePitești a încercat să ia legătura și cu Mihaela Ivan, directorul unității de învățământ, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice.

„Rezultatele vor fi comunicate în data de 29 martie 2023 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, aceste note pot fi trecute în catalog,”  arată Ministerul Educației.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90