- Publicat de: Madalina Iordachita
- 7-10-2022, ora 12:08
- Știri
Schimbare radicală în magazinele din România. Se introduce taxa pe ambalaje
Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse, informează InfoCons.
Citiți și: Alarmant! McDonald’s și Burger King, cap de listăAcest lucru va fi posibil odată ce sistemului de garanție-returnare (SGR) va deveni funcțional.
„Programul SGR a intrat în funcțiune din data de 1 octombrie 2022, iar ambalajele eligibile sunt cele primare nereutilizabile de sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 L si 3 L, inclusiv cele pentru bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase, care poartă marcajul SGR.
Citiți și: TAXĂ PE AMBALAJE, DE ANUL VIITORProdusele care se pot returna pot fi cele fabricate pe teritoriul României, dar și cele importate sau achiziționate intracomunitar.
Ce presupune sistemul SGR pentru consumatori
Consumatorii vor plăti o sumă distincta, separată de prețul produsului, la momentul achiziționării unui produs ambalat SGR. Această sumă va fi restituită integral consumatorului la momentul returnării ambalajului SGR în cadrul unui punct de returnare.
Consumatorii pot restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.
În luna octombrie va fi lansat site-ul oficial al administratorului sistemului de garanție- returnare (SGR), RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A, unde comercianții și producătorii – pentru care legea prevede participarea obligatorie la SGR – vor putea regăsi procedura de înregistrare.
„Obligația prevăzută la alin. (1) trebuie îndeplinită în termen de 90 de zile de la data publicării pe pagina de internet a autorității publice centrale pentru protecția mediului a anunțului privind desemnarea administratorului SGR.”
Astfel, comercianții și producătorii se vor putea înregistra în acest sistem până la sfârșitului lunii ianuarie 2023.
Altfel spus, consumatorii vor putea returna ambalaje prin sistemul SGR după această etapă de înregistrare a comercianților și producătorilor.
În etapa de tranziție, pe rafturile magazinelor vor exista atât ambalaje cu eticheta SGR, cât și ambalaje fără.
De la data intrării în funcțiune a sistemului SGR, nu vor mai putea fi introduse pe piață produse fără inscripția SGR, excepție făcând produsele deja existente în stocul producătorilor și comercianților – produse ce vor putea fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024.”, se arată într-un comunicat de presă al InfoCons.
Sorin Mierlea, presedinte InfoCons:
„Suntem cetățeni europeni și avem drepturi și, în sfârșit, după mult timp chiar prea mult timp, sperăm ca standardele din domeniul protecției mediului prin care ambalajele produselor returnabile pot fi cu adevărat returnabile și putem vorbi de o implicare civică a cetățenilor, nu neapărat că este remunerat, pentru că îți primesc banii pe care oricum i-a plătit pentru un produs pus pe piață, dar nu avea unde să-l returneze.
O normalitate care trebuia să fie de ani de zile tinde să devină o excepție. Ține și de noi, de fiecare, să fim mai atenți, mai responsabilă și să ne solicităm drepturile într-un mod mai activ.”
Foto principal: descriptiv/ Sursă evz.ro