- Publicat de: Madalina Iordachita
- 7-03-2023, ora 17:20
- Știri
Schimbări în spitale. Pentru ce pot fi amendați medicii
Medicii ar putea fi amendați dacă nu comunică cu familiile bolnavilor sau nu le ofere informații. Asta prevede un proiect de lege al Ministerului Sănătății, aflat în dezbatere publică până în luna aprilie.
Citiți și: Pitești. Dr. Mihai Craiu și alți 5 specialiști vin cu cele mai bune sfaturi pentru părințiConcret, proiectul prevede ca unitățile sanitare publice să elaboreze proceduri şi să implementeze un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor, telefonic/prin sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.
De asemenea, secţiile/ compartimentele unității sanitare publice vor avea obligația să informeze telefonic, zilnic aparţinătorii, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului, în situaţia în care programul de vizită este suspendat conform prevederilor legislației în vigoare ori în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea.
Citiți și: Se adoptă măsuri drastice pentru siguranța populațieiProgramul medicilor și programul de vizite, afișate la intrarea în spitale
Totodată, spitalele vor avea obligația să afișeze, la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară publică, programul zilnic de lucru a medicilor curanți, stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical, în vederea solicitării aparținătorilor pacienţilor internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare de a discuta cu medical curant, în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza programului stabilit și aprobat.
Și programul de vizite trebuie afișat la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul unităţii sanitare publice, mai se arată în proiect.
accesul permanent a unui însoţitor pentru pacienții internati care au un grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment.
Vizitatorii trebuie să beneficieze, în mod gratuit, de la unitatea sanitară, de ”echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției”, iar pacienții internati care au un grad redus de mobilitate pot beneficia de accesul ”permanent al unui însoțitor”, ”cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment”.
Nerespectarea acestor prevederi este sancționată cu amenzi între 2.000 și 3.500 de lei pentru medici, și între 5.000 și 7.000 de lei pentru spitale.
Foto principal: descriptiv