Donaris 930 x 122

comunicare

Schimbări în spitale. Pentru ce pot fi amendați medicii

Medicii ar putea fi amendați dacă nu comunică cu familiile bolnavilor sau nu le ofere informații. Asta prevede un proiect de lege al  Ministerului Sănătății, aflat în dezbatere publică până în luna aprilie.

Citiți și: S-a aprobat! Salarii mai mari cu 20% pentru acești angajați

Concret, proiectul prevede ca unitățile sanitare publice să elaboreze proceduri şi să implementeze un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor, telefonic/prin sms, la cerere, următoarele informaţii: secţia/ compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului.

De asemenea, secţiile/ compartimentele unității sanitare publice vor avea obligația să informeze telefonic, zilnic aparţinătorii, prin medicul curant/medicul de gardă/ personalul desemnat, despre starea şi evoluţia pacientului, cu respectarea drepturilor pacientului, în situaţia în care programul de vizită este suspendat conform prevederilor legislației în vigoare ori în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea.

Citiți și: Boala șpăgilor din spitale! În ce zone se dau mai multe ,,atenții” cadrelor medicale

Programul medicilor și programul de vizite, afișate la intrarea în spitale

Totodată, spitalele vor avea obligația să afișeze, la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară publică, programul zilnic de lucru a medicilor curanți, stabilit de medicul şef/coordonator de secţie/compartiment, aprobat de directorul medical, în vederea solicitării aparținătorilor pacienţilor internaţi pe oricare dintre secţiile/compartimentele unităţii sanitare de a discuta cu medical curant, în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza programului stabilit și aprobat.

Și programul de vizite trebuie afișat la toate intrările în unitatea sanitară, în mod vizibil şi accesibil vizitatorilor, precum şi pe site-ul unităţii sanitare publice, mai se arată în proiect.

accesul permanent a unui însoţitor pentru pacienții  internati care au un  grad redus de mobilitate din cauza patologiei prezentate, cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment.

Vizitatorii trebuie să beneficieze, în mod gratuit, de la unitatea sanitară, de ”echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției”, iar pacienții internati care au un grad redus de mobilitate pot beneficia de accesul ”permanent al unui însoțitor”, ”cu respectarea măsurilor interne de prevenire a transmiterii infecţiilor şi cu acordul şefului de secţie/ coordonatorului de compartiment”.

Nerespectarea acestor prevederi este sancționată cu amenzi între 2.000 și 3.500 de lei pentru medici, și între 5.000 și 7.000 de lei pentru spitale.

Foto principal: descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90