- Publicat de: Mădălina Nedelcu
- 23-02-2024, ora 15:26
- Știri
Criză în spitale! Pacienții, obligați să contribuie financiar
Criză în spitale! Pacienții, obligați să contribuie financiar
Citiți și: Lege nouă: Schimbare majoră în spitale!Criză sanitară în Spitalele din România!
Directorii mai multor spitale din țară spun că nu primesc suficienți bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Citiți și: Boala șpăgilor din spitale! În ce zone se dau mai multe ,,atenții” cadrelor medicaleDin acest motiv, pacienții sunt nevoiți de situație să-și cumpere singuri medicamente.
Managerii spitalelor spun, de asemenea, că bugetele de pe acest an abia sunt suficiente pentru salarii și facturi.
Astfel, nevoile pacienţilor trec pe plan secund, potrivit Antena 3 CNN.
În Timisoara, de pildă, Trezoreria a pus poprire pe conturile Spitalului de Boli Infecțioase pentru datorii de peste 5 milioane de lei.
„Este o situaţie critică în care rezolvarea nu ţine de noi, noi am cerut doar ca acelaşi buget ca şi până acum să fie redistribuit în funcţie de complexitatea cazurilor. Ne trebuiesc criterii de siguranţă pentru fecare instituţie spitalicească şi trebuie o distribuţie financiară între spitalele mici şi cele de ultima linie (…).
„La patul pacientului ne interesează să îi dăm medicamentele de care are nevoie, nu să stăm să ne gândim dacă avem sau nu avem bani, dacă intră sau nu intră bani, dacă avem conturile blocate”, a declarat Cristian Oancea , directorul Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara.
Situația este confirmată și de farmaciști.
Criză în spitale! Pacienții, obligați să contribuie financiar
„Din păcate, da, este o perioada destul de dificilă pentru bolnavi și pentru spital. Am înțeles că actul nostru medical se încheie cu medicamentul aflat în farmacia Spitalului Județean”, a declarat o farmacistă.
O situație similară este și în Brașov, unde Casa de Asigurări nu a făcut plățile la timp.
Din acest motiv, spitalele au fost nevoite să le ceară la rândul lor o amânare din partea furnizorilor.
Pacienții sunt și mai disperați din cauza acestei situații neplăcute.
„Statul să facă ceva. Sănătatea este importantă. Eu am fost internat și am fost dat acasă pentru că am o coastă ruptă și nu au avut cu ce să îmi coasă coasta”, a declarat un pacient.
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate susține că s-a ajuns la această situație pentru că nevoile spitalelor au crescut, iar cheltuielile cu materialele sunt tot mai mari, scrie dailybusiness.ro
Foto: Descriptiv/dailybusiness.ro