NOR CURIER 930X122

motocicleta din lemn

I-AȚI VĂZUT MOTOCICLETA DIN LEMN? URMEAZĂ O MAȘINĂ DE EPOCĂ!

Nicolae Ioana este un meşter popular din comuna argeșeană Stâlpeni. Are 54 de ani. Oamenii îi spun „Brâncuşi” încă de când era la şcoală pentru talentul său moștenit din generaţie în generaţie, de la străbunic la tată şi de la tată la fiu.

Citiți și: Argeș. Impact puternic. Un bărbat a ajuns la spital

Se trage din neam de rotari

“Mă trag din neam de rotari. Străbunicul a  fost rotar, făcea căruţe, iar tatăl meu – tâmplar și fierar. Am moştenit de la ei o parte dintre sculele cu care lucrez! De mic copil am trăit printre lemne, ca să zic așa. Am început cu a face palmieri din stuf. Apoi am început să pictez pe orice: bolovan, placă, lemn! Mă pricep foarte bine şi la pictură, făceam chiar şi icoane şi le vindeam pe la biserci! După un timp, însă, am văzut că prea mulţi fac așa ceva şi am hotărât să fac ceva ce nu face nimeni!”, ne spune Nicolae Ioana.

Citiți și: Au avut zile! Mașină răsturnată în Argeș

Meșterul popular din Stâlpeni promovează satul argeşean. Oameni și scene din viaţa satului sunt ilustrate în figurinele pe care le sculptează în lemn. În fiecare zi, de la 6 dimneaţa până la 8 seara, meşterul lucrează în atelierul lui din Stâlpeni. „Este un mod de relaxare! Aici îmi beau cafeaua. E o doua mea casă. Decât că nu am pat, că aş și dormi aici! Lucrez numai în picioare, iar pe timp de vară mă prinde şi ora 10-11 seara! Mi-e drag ceea ce fac! Când realizez figurine, mă întreabă soţia ce am! Eu râd la ele, mă amuz, le iau de pe masă, le pup şi le întreb pe fiecare: tu unde o să te duci?”, povestește cu umor meșterul.

Turiști străini i-au cumpărat o căruță

Orice bucată de lemn, în special de brad şi uneori de salcâm, este transformată radical în adevărate opere de artă. Meşterul Nicolae face nu doar figurine, ci și mese și bănci pentru grădini sau chiar căruțe. “Munca mea este apreciată în Oltenia și în Ardeal! Vânzările au mers bine în zona Clujului, a Sibiului și în Târgu Mureş! Am primit comenzi că vor căruţe mai mari! Clienți de departe vin şi la mine acasă! Lucruri făcute de mine au ajuns și la străini! Am fost la Palatul Brukenthal din Sibiu. Acolo vin foarte mulţi turişti. Unii m-au pus într-o zi să demontez o căruţă ca să o cumpere şi am băgat-o înghesuită într-o maletă”, își amintește meșterul popular din Stâlpeni.

Se mândrește cu motocicleta sa din lemn! Urmează o mașină de epocă!

Cea mai realizare de până acum a meşterului este o motocicletă, la care a muncit din 2007 şi până toamna trecută: „Am avut ambiţia să fac o motocicletă şi o maşină din lemn! Mai întâi am făcut roţile… Un an de zile au stat printr-un pod! După aceea le-am transformat în ceva ca niște lustre. Dar, la un moment dat, ce m-am gândit eu? Ia să fac o motocicletă! Și am început… rezervor, aripi… Am fost cu ea în Mioveni, în Piteşti, în Sibiu și chiar am expus-o. Oamenii o priveau ca pe o mascotă a zilei! Toţi care o văd fac poze cu motocicleta! Nu cred că cineva din Uniunea Europeană a mai făcut o așa motocicletă, toată din lemn! Nu am schiţe, nu fac după desen, nu copiez pe nimeni, fac numai ce îmi trece prin cap!”.

Meșterul are acum o altă idee. Vrea să facă din lemn și un… autoturism: „Maşina o să fie de epocă, tot aşa, cu roţi cu spiţe, la scara 1 pe 1, în mărime naturală”. Nicoale Ioana îşi doreşte ca pe viitor să găsească niscaiva copii care să ducă mai departe această meserie. După cum ne mărturiseşte, oricine poate să înveţe să lucreze în lemn pentru că este vorba de o artă naivă. O parte dintre operele lui sunt deja expuse la Muzeul Judeţean Argeş, urmând să fie prezentate și în Sibiu. (Foto: Nicolae Ioana)

 

 

 

 

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3