930×122 CAPRA 5

batrani_4ecb41cbc6

Mahari din administratie cu camine private

In ultimul timp, Argesul – si nu numai – a fost zguduit de scandalurile legate de inchiderea a patru spitale din mediul rural. PSD, prin vocile sale mai mult sau mai putin autorizate, a atacat dur Guvernul, acuzandu-l ca ia decizii peste autoritatile locale care ar trebui sa aiba dreptul de a hotari in speta respectiva, avand in vedere principiul descentralizarii. Pe de alta parte, reprezentantii PDL acuza Consiliul Judetean Arges controlat de PSD ca nu s-a grabit sa transmita Guvernului propuneri concrete privind spitalele din Rucar, Domnesti, Calinesti si Mozaceni. In tot acest timp, personalul acestor unitati este „in aer”, fara finantare, iar locuitorii sunt nemultumiti ca le sunt inchise unitatile medicale. Iar unii mahari din administratie fac bani de pe urma situatiei…

Ce vrea acum Consiliul Judetean? Ei bine, autoritatile judetene au elaborat un proiect de strategie prin care sa contracareze decizia Guvernului de transformare a celor 4 spitale in camine pentru batrani. Proiectul vizeaza infiintarea de centre de permanenta in loc de spitale, acestea urmand sa asigure servicii medicale de urgenta pentru locuitorii din zona.

Cum, insa, numai pentru finantarea celor 4 noi camine de batrani care vor lua fiinta este nevoie de la bugetul judetean de 1,5 milioane de lei in aceasta faza, ramane sub semnul intrebarii finantarea pentru dotarea cu aparatura necesara si ambulante a centrelor de permanenta.

Anca Alexandrescu, directorul DSP Arges, afirma chiar ca doar Calinestiul intruneste conditiile unui spital si ca in celelalte unitati nici nu sunt interesati medicii sa mai lucreze. Practic, miza acestui razboi este una singura: banii. Respectiv, cine isi ia in spate responsabilitatea finantarii unor unitati aflate la pamant din punct de vedere al dotarii si al personalului, dar foarte importante din punct de vedere al urgentelor pentru oamenii din zona respectiva.

Nimeni nu a abordat insa problema si dintr-un alt unghi. Si anume, al necesitatii infiintarii celor 4 centre de batrani. Ei bine, nevoie este. In judet functioneaza numai 4 astfel de unitati, plus 4 centre medico-sociale ale Consiliului Judetean, in care listele de asteptare sunt lungi si locurile putine. Practic, exista o adevarata panda a mortii celor deja internati pentru a se elibera un loc!

In azilele de stat, suma cu care se contribuie lunar de catre batran sau apartinatorii acestuia este de circa 700 de lei lunar. Se stie mai putin insa faptul ca in judet exista mai multe camine private pentru batrani, unele chiar cu circuit exclusivist, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul Directiei de Sanatate Publica.

Suma platita pentru un astfel de loc pe luna este de 2.000 de lei, iar pacienti sunt cu preponderenta batrani din Bucuresti. Aceleasi surse din cadrul DSP ne-au spus ca unele dintre aceste centre de batrani private apartin unor oameni sus pusi in administratia locala si judeteana a judetului, acestia facand, astfel, o afacere frumusica de pe urma batranetii. Problema care se pune acum este daca cele 4 unitati care ar urma sa fie transformare in aziluri pot functiona ca atare, atata timp cand DSP sustine ca nu pot funcsiona ca spitale…

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
570 X 90 POSADA 3