New Profesional Consult 930 x 122

amenzi

Mii de amenzi se anulează! Măsura intră în vigoare de sâmbătă!

Mii de amenzi se anulează! Măsura intră în vigoare de sâmbătă!

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Amenzile aplicate pentru necompletarea formularului de localizare a pasagerului (PLF), care a fost obligatoriu pentru toți cei care veneau în România din alte țări, vor fi anulate, iar banii plătiți de cei sancționați vor fi restituiți, după cum reiese dintr-o lege care va intra în vigoare de sâmbătă.

Totuși, restituirea banilor se va face după ce va fi oficializată procedura necesară, iar scoaterea din evidență a datoriilor va trebui operaționalizată de către Fisc. Formularul PLF a fost introdus în luna decembrie 2021 și eliminat în martie anul acesta.

Citiți și: Zi neagră pentru șoferi. Aproape 40 de filtre ale Poliției

Sumele deja plătite pentru aceste amenzi vor putea fi recuperate de către cei sancționați. Conform prevederilor din lege, Ministerul Dezvoltării va trebui să stabilească procedura de restituire până la data de 14 august. După intrarea în vigoare a ordinului ministerului, cei interesați vor trebui să depună o cerere de restituire a amenzii achitate la organul fiscal de care aparțin în termen de 90 de zile. Asta înseamnă că, în cel mai bun scenariu, din a doua parte a lunii august și până la finalul primei jumătăți din noiembrie, cei care au plătit amenzile primite pentru necompletarea formularului PLF își vor primi banii înpoi.

Pe la începutul anului, avocații au explicat că valoarea amenzii (câteva mii de lei) raportată la faptă – mai exact, pericolul social al faptei – este disproporționată. Totodată, aplicarea amenzilor pentru completarea eronată a formularului este contrară legii, precum și faptul că amenzile au fost aplicate automat, fără a se verifica imputabilitatea faptei și fără a exista martori care să confirme autenticitatea constatării.

Formularul PLF s-a aplicat în țara noastră între decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară puteau ajunge până la 3.000 de lei.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3