Începând cu anul 2027, cetățenii din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru carburant și pentru încălzirea locuințelor.
Noile costuri vin în urma implementării sistemului ETS 2 – mecanism european de taxare a emisiilor de carbon aplicabil transportului rutier și încălzirii rezidențiale.
Acest sistem extins de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră va impune taxe suplimentare pentru combustibilii fosili utilizați în domeniul auto și pentru încălzirea casnică pe bază de gaze naturale, lemne sau alte surse poluante, conform jurnalul.ro.
Ce înseamnă ETS 2 pentru populație:
Conform estimărilor făcute de Asociația România Inteligentă, dacă taxa pe carbon se aplică la un preț de 80 euro/tonă (nivelul de referință din 2023), iar gazul are un preț plafonat de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, costurile anuale cu întreținerea locuințelor ar putea crește semnificativ, după cum urmează:
Milioane de familii vor plăti o nouă taxă: Căldura și motorina devin un lux în România!
800 lei/an pentru un apartament cu 2 camere
1.200 lei/an pentru un apartament cu 4 camere
2.400 lei/an pentru o locuință individuală (casă)
4.680 lei/an pentru casele încălzite cu lemne
Aceste cifre pot fi chiar mai mari dacă prețul gazelor naturale va crește în anii următori, așa cum anticipează mai multe analize din sectorul energetic.
În paralel, taxarea carbonului va duce la majorarea prețurilor la carburanți. Fiecare litru de benzină sau motorină va include o componentă de cost suplimentară legată de emisiile de CO₂ generate de combustie, ceea ce va afecta costurile de transport, inclusiv în lanțul economic și comercial.
Aplicarea ETS 2 reprezintă una dintre cele mai importante măsuri din pachetul „Fit for 55” al UE, destinat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. Deși are scopul de a accelera tranziția verde, acest sistem va crește semnificativ costurile vieții în toate statele membre, dacă nu vor fi însoțite de măsuri de compensare socială.
Autoritățile europene vor institui un Fond Social pentru Climă, destinat sprijinirii populației vulnerabile, dar detaliile privind aplicarea sa în România nu sunt încă clare.