930X122 MAIA

amanet

Piteşti: Geme amanetul de telefoane Apple. Este un adevărat paradis!

Geme amanetul de telefoane Apple. Este vorba despre unul despre cele mai mari magazine de acest gen din Piteşti, vizitat de subsemnatul chiar în această săptămână. Casa de amanet, situată pe bulevardul Brătianu, colaborează cu clienţi în ambele direcţii. Se vând şi se cumpără telefoane, dar şi alte produse electronice.

Citiți și: Argeș. Caz scandalos de fraudă! Cum și-a însușit un tânăr zeci de mii de €

O vitrină uriaşă, cu cinci sau şase rafturi, este exclusiv dedicată telefoanelor Apple. O alta este dedicată Samsung şi o a treia celorlalte branduri. Am numărat aşa, la ochi, cel puţin 30 de iPhone-uri. În total, sunt peste 100 de telefoane la vânzare (nici marile magazine gen Altex sau Media Galaxy nu au atâtea în stoc). Este un adevărat paradis, ce să mai. Vă spun, vremea când la amanet găseai mai mult vechituri a apus.

Acum, majoritatea produselor despre care vorbesc sunt dispozitive de ultimă generaţie, sau cel puţin generaţia 2019. Este curios ce îi determină pe clienţi să amaneteze aceste smartphone-uri foarte scumpe şi, aparent bune, capabile.

Citiți și: Spargere la o casă de amanet din Piteşti. Au luat telefoane mobile cu sacul

Primul motiv, indubitabil, este că nucleul dur de posesori Apple în România sunt în special indivizi care epatează pe Facebook, TikTok, Instagram – unde atrag mai multe reacţii dacă îşi fac selfie cu iPhone, decât cu Samsung sau Huawei şi nu mai vorbim de restul care sunt considerate „bălării”.  Multe dintre aceste persoane sunt jucători care bagă bani cu nemiluita în sălile de păcănele, acestea fiind situate în imediata apropiere a caselor de amanet.

Prin urmare, e normal ca la amanet să apară iPhone-uri. Sunt mereu căutate, fiind populare. Totuşi, un om care face business serios sau îşi vede de familie şi duce o viaţă ordonată nu merge la amanet cu un telefon capabil. Iar imaginea e una clară.

Fiecare vad din municipiu are, strategic, următoarele: sală de păcănele, bancomat şi casă de amanet unele lângă altele. Circuitul e simplu: jucătorul intră în sală cu bani pe care îi pierde la aparate, apoi merge la bancomat şi când nu mai are ce să retragă apelează la amanet, unde angajatul se oferă să îi preia produsul la un preţ cu mult sub valoarea sa reală.

De exemplu, pentru modele iPhone care se vând acum cu 2.300, 3.200 şi poate peste 5.000 de lei în magazine, angajatul de la amanet oferă în cel mai fericit caz 50% din valoarea produsului. Dar sunt şi situaţii în care jucătorii disperaţi că nu mai au bani îşi vând bunurile pe nimic. Casa de amanet plăteşte, adaugă apoi minim 25% peste ce a negociat şi acesta este preţul final al produsului oferit spre vânzare.

Afacerea este una care continuă să dea roade, câtă vreme apar noi şi noi dependenţi de jocuri de noroc. Desigur, mai sunt şi alte situaţii în care se amanetează produse (nevoia urgentă de bani a unei persoane aflate în impas financiar, din alte motive), însă cei mai mulţi clienţi sunt jucători la păcănele.

Se vând iPhone-urile la un nivel de popularitate comparabil cu ce se întâmplă pe segmentul de vânzări auto SH, unde BMW-urile sunt în vogă şi, ca să vezi, e reprezentat cam de aceleaşi persoane care vizitează des casele de amanet.

(Foto: descriptiv)

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
HerasMed (570 x 90 px)